Dorsz pieczony BLW

Ryba pieczona z marchewką – soczysta i cytrynowa. To świetny dodatek do kaszy, warzyw czy ryżu. Możesz podać ją na obiad i na kolację. Zobacz przepis na pieczonego dorsza.

dorsz pieczony blw

Przepis na dorsza pieczonego BLW

Składniki:

4 filety z dorsza

2 marchewki

1 cytryna

pieprz

pęczek koperku

kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

Filety z dorsza myjemy i przekładamy na talerz. Następnie osuszamy i przyprawiamy pieprzem. Cytytnę dokładnie szrujemy –  z połowy cytryny wyciskamy sok, a drugą połowę kroimy. Rybę skrapiamy cytryną. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy rybę, marchewkę, kawałki cytryny. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy koperkiem (u mnie mrożony) . Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Możesz wykorzystać mrożoną rybę.  Rybę pieczoną podawaj z kaszą, surówką lub ziemniakmi. Przed podaniem ryby, sprawdź czy nie ma ości. 

dorsz pieczony blw
menu planer

%d bloggers like this: