Dorsz pieczony BLW
Ryba pieczona z marchewką – soczysta i cytrynowa. To świetny dodatek do kaszy, warzyw czy ryżu. Możesz podać ją na obiad i na kolację. Zobacz przepis na pieczonego dorsza.
Przepis na dorsza pieczonego BLW
Dorsz pieczony z marchewką BLW
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 2 marchewki
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki pieprzu
- pęczek koperku
- kilka łyżek oliwy
Wykonanie
- Filety z dorsza myjemy i przekładamy na talerz. Następnie osuszamy i przyprawiamy pieprzem. Cytrynę dokładnie szorujemy – z połowy cytryny wyciskamy sok, a drugą połowę kroimy. Rybę skrapiamy cytryną. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy rybę, marchewkę, kawałki cytryny. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy koperkiem (u mnie mrożony) . Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.
Wskazówki
Możesz wykorzystać mrożoną rybę.
Rybę pieczoną podawaj z kaszą, surówką lub ziemniakami.
Przed podaniem ryby, sprawdź czy nie ma ości.
Dania dla dzieci – Co Lila jadła? 71
Zobacz przepisy dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu BLW dla dzieci – Co Lila jadła? 70
Zobacz menu dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 69
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza. Sprawdź pomysły na posiłki.