Drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami dla dzieci BLW i całej rodziny z małą ilością cukru kokosowego. Śliwki to smak jesieni – możesz również zrobić czekośliwkę – przyda Ci się na kanapki, placuszki czy naleśniki. Ale najpierw zobacz przepis na pyszne bułeczki z migdałową kruszonką.
Przepis na drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami
Składniki
Ciasto:
- 450 g mąki
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 40 g drożdży
- 1-2 łyżki cukru kokosowego
Nadzienie:
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka cukru kokosowego opcjonalnie
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Kruszonka:
- 100 g płatków owsianych
- garść migdałów
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru kokosowego
Wykonanie
- Mleko grzejemy w garnku. Do małej miski dodajemy drożdże, cukier kokosowy, 2 łyżki mleka i mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy na około 10 minut. Do robota kuchennego lub dużej miski wrzucamy resztę składników, na końcu wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Nadzienie:Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na cztery części. Owoce przekładamy do garnka lub na patelnie i dusimy około 15 minut. Możesz dodać odrobinę cukru kokosowego. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą (1/4 szklanki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i przelewamy do śliwek. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Kruszonka:Do robota kuchennego wsypujemy płatki owsiane i migdały – całość miksujemy. Następnie dodajemy masło i cukier kokosowy. Ponownie miksujemy.
- Z gotowego ciasta drożdżowego urywamy kawałki i formujemy bułeczki (w środku robimy wgłębienie na śliwki). Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę nakładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Wskazówki
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53
Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?
Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52
W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).
Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW
W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂