Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami dla dzieci BLW i całej rodziny z małą ilością cukru kokosowego. Śliwki to smak jesieni – możesz również zrobić czekośliwkę laughing – przyda Ci się na kanapki, placuszki czy naleśniki. Ale najpierw zobacz przepis na pyszne bułeczki z migdałową kruszonką. 

drożdżówki ze śliwkami

Przepis na drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

450 g mąki

2 żółtka

250 ml mleka

100 g masła

40 g drożdży

1-2 łyżki cukru kokosowego

nadzienie:

1 kg śliwek

1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki wody

kruszonka:

100 g płatków owsianych

garść migdałów

50 g masła

1 łyżka cukru kokosowego

Wykonanie:

Ciasto

Mleko grzejemy w garnku. Do małej miski dodajemy drożdże, cukier kokosowy, 2 łyżki mleka i mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy na około 10 minut. Do robota kuchennego lub dużej miski wrzucamy resztę składników, na końcu wlewamy drożdże. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nadzienie

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na cztery części. Owoce przekładamy do garnka lub na patelnie i dusimy około 15 minut. Możesz dodać odrobinę cukru kokosowego. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą (1/4 szklanki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i przelewamy do śliwek. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Kruszonka

Do robota kuchennego wsypujemy płatki owsiane i migdały – całość miksujemy. Następnie dodajemy masło i cukier kokosowy. Ponownie miksujemy.

Z gotowego ciasta drożdżowego urywamy kawałki i formujemy bułeczki (w środku robimy wgłębienie na śliwki). Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą drożdżówkę nakładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

N

Wskazówki

Mleko powinno być ciepłe – nie gorące.

Duszone śliwki są wystarczająco słodkie, nie musisz dodawać cukru – no chyba, że wolicie baaaaaardzo słodkie drożdżówki.

drożdżówki ze śliwkami
menu planer
Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

%d bloggers like this: