Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu tacie, który był na diecie bezmięsnej. Przyznam szczerze, że ja za oryginalnymi flakami nie przepadam – po prostu ich nie zjem. Ale flaczki z boczniaków to zupełnie co innego! To taka pyszna zupka pomidorowa z bardzo wartościowymi grzybami. Nie obawiaj się tych grzybów w diecie swojego dziecka. Dzieci nie mogą jeść grzybów leśnych, natomiast grzyby hodowlane jak np. pieczarki czy boczniaki możesz jak najbardziej podać. Na zdrowie!

flaczki z boczniaków

Przepis na flaczki z boczniaków

Składniki:

500 g boczniaków

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3 liście laurowe

1 ząbek czosnku

1 cebula

4 kulki ziela angielskiego

300 ml passaty pomidorowej

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatałowej

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

woda

masło klarowane

Wykonanie:

 

Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku, na oliwie lub maśle klarowanym, smażymy cebulę, poszatkowany czosnek,  następnie dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut i dodajemy boczniaki. Potem wlewamy wodę (tak, aby przykryć warzywa). Całość gotujemy około 15 minut – wlewamy passatę pomidorową i gotujemy kolejne 10 minut.

 

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

boczniaki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz żelazo i wapń.
N

Wskazówki

Flaczki z boczniaków możesz przyprawić także majerankiem.
flaczki z boczniaków
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: