Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu tacie, który był na diecie bezmięsnej. Przyznam szczerze, że ja za oryginalnymi flakami nie przepadam – po prostu ich nie zjem. Ale flaczki z boczniaków to zupełnie co innego! To taka pyszna zupka pomidorowa z bardzo wartościowymi grzybami. Nie obawiaj się tych grzybów w diecie swojego dziecka. Dzieci nie mogą jeść grzybów leśnych, natomiast grzyby hodowlane jak np. pieczarki czy boczniaki możesz jak najbardziej podać. Na zdrowie!

flaczki z boczniaków
flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Składniki
 

  • 500 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • woda
  • masło klarowane (lub oliwa, do smażenia)

Wykonanie

  • Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku, na oliwie lub maśle klarowanym, smażymy cebulę, poszatkowany czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut i dodajemy boczniaki. Potem wlewamy wodę (tak, aby przykryć warzywa). Całość gotujemy około 15 minut – wlewamy passatę pomidorową i gotujemy kolejne 10 minut.

Wskazówki

Flaczki z boczniaków możesz przyprawić także majerankiem.
flaczki z boczniaków

%d bloggers like this: