Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu tacie, który był na diecie bezmięsnej. Przyznam szczerze, że ja za oryginalnymi flakami nie przepadam – po prostu ich nie zjem. Ale flaczki z boczniaków to zupełnie co innego! To taka pyszna zupka pomidorowa z bardzo wartościowymi grzybami. Nie obawiaj się tych grzybów w diecie swojego dziecka. Dzieci nie mogą jeść grzybów leśnych, natomiast grzyby hodowlane jak np. pieczarki czy boczniaki możesz jak najbardziej podać. Na zdrowie!

Przepis na flaczki z boczniaków
Składniki:
500 g boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
300 ml passaty pomidorowej
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
woda
masło klarowane
Wykonanie:
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku, na oliwie lub maśle klarowanym, smażymy cebulę, poszatkowany czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut i dodajemy boczniaki. Potem wlewamy wodę (tak, aby przykryć warzywa). Całość gotujemy około 15 minut – wlewamy passatę pomidorową i gotujemy kolejne 10 minut.
Smacznego!
Zdrowiej, bo...
Wskazówki

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.
Przepisy dla dzieci – Menu BLW 67
Zobacz zestawienie posiłków i zainspiruj się!
Przepisy dla dzieci BLW 66 – zobacz moje propozycje
Menu BLW – zobacz moje propozycje na pyszne posiłki dla dzieci i całej rodziny.
Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła? 65
Co Lila jadła? zobacz 65 post MENU BLW.