Zdrowe przepisy dla dzieci BLW

Witaj w nowym wpisie “co Lila jadła” . Znajdziesz tutaj przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci BLW i całej rodziny. Ta seria wpisów to kopalnia pomysłów dla najmłodszych smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co ugotować, zajrzyj do nas i stwórz swoje menu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 11 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowektóry wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Z tego wpisu dowiesz się również:

$

Że z cukinii można zrobić niezłe ciacho.

$

Z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek “dla dzieci”?

$

Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?

$

Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii?

$

Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko? laughing

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na kasze i dodajemy owoce.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Co Lila jadła? 54

Menu tydzień 54

Śniadanie

8:00

Kasza manna ugotowana na wodzie z jagodami. Na górze amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe i kasza jaglana ekspandowana. Dla osłodzenia, całość polałyśmy syropem klonowym. Lilianie tak smakowało, że zjadła z dokładką. W sklepie półki uginają się od kaszek “dla dzieci”. Niby są przeznaczone dla dzieci, ale mają w składzie dużo cukru i innych zbędnych dodatków. Jaką wybrać? Polecam wersję domową, bo tylko wtedy masz pewność, co dokładnie serwujesz dziecku. Możesz kupić zwykłe płatki owsiane, kaszę jaglaną lub kaszkę kukurydzianą, ugotować na wodzie i dodać owoce. Gdy będziesz chciała dodać mleko, to dodasz te, które sama wybierzesz, a gdy będziesz chciała ugotować słodszą kaszkę to wrzucisz ….. banana, jabłko lub wlejesz odrobinę syropu klonowego.

II śniadanie

10:00

Lila drugie śniadanie je w przedszkolu i zabiera ze sobą owoce. Tym razem spakowałam jej kiwi, brzoskwinie i banana.

Zupa

13:00

Zupa ziemniaczana z cukinią, zmiksowana na krem. Już chyba ostatni raz w tym roku jedliśmy obiad na dworze frown Na pewno pojawią się pytania o przepis na zupę. Napiszę bez konkretnych proporcji, ale za to krok po kroku jak ją robię laughing Za każdym razem jest inna – czasami bardziej ziemniaczana, czasami lepiej czuć cukinię. Wszystko zależy od Ciebie – modyfikuj przepis pod siebie.

Przepis na zupę krem z cukinią

Składniki

cukinia

brokuł

marchewka

ziemniaki

pietruszka

seler

natka pietruszki

cebula

masło klarowane

przyprawy (pieprz, sól kłodawska, zioła)

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy w garnku na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w paski cukinię. Całość dusimy około 10 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę kroimy w kółka,  seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut, wrzucamy różyczki brokuła i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy na krem. Do miseczki dodajemy masło i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dynii.

Smacznego!

II danie

16:00

Polędwica w sosie własnym, kasza gryczana niepalona, buraczki i kapusta czerwona. Jeśli nie przypadła Ci do gustu kasza gryczana, sprawdź czy przypadkiem nie kupiłaś tej palonej. Różnica w smaku (i zapachu laughing) jest ogromna!

Podwieczorek

17:30

Jeżyny i domowy lizak – to przecież hit ostatniego tygodnia. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na nasze domowe, ciasteczkowe lizaki to zobacz koniecznie:

Kolacja

19:30

Makaron tagliatelle z marchewki i cukinii. To jeden z lepszych sposóbów na wykorzystanie tych warzyw laughing Oczywiście cukinia w cieście jest też przepyszna. Zobacz przepis na domowe ciasto z cukinią i przekonaj się sama!

Przepis na tagliatelle z marchewki i cukinii

Przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Idealnie pasuje tutaj koperek, którego mi niestety zabrakło. Czasami warzywa zalewamy jogurtem greckim i podajemy z makaronem tagliatelle. Możesz dodać pomidory suszone lub pesto bazyliowe. Kombinuj, modyfikuj, eksperymentuj! smile To zdrowa i szybka kolacja dla dziecka, którą polecam.

Składniki

marchewka

cukinia

masło klarowane

przyprawy (sól kłodawska, pieprz, ulubione zioła)

słonecznik

koperek

Wykonanie

Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski. Dusimy kilka minut na maśle klarowanym. Posypujemy słonecznikiem i koperkiem.

Smacznego!

Co Lila jadła? 54 wpis za nami. Podobają Ci się moje zdrowe przepisy dla dzieci? Napisz, co ugotujesz z tego zestawienia. Daj znać czy smakowało! wink A jeśli dalej poszukujesz inspiracji, to zerknij na ostatnie wpisy z tej serii.

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: