Kotlety ruskie dla dzieci BLW
Kotlety ruskie to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz czasu lub po prostu nie lubisz lepić pierogów, to na pewno spodoba Ci się ten przepis. Zobacz pomysł na szybki obiad lub kolację dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Przepis na kotlety ruskie dla dzieci BLW

Kotlety ruskie
Składniki
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- bułka tarta opcjonalnie, do panierowania
Przyprawy:
- szczypta pieprzu
Do smażenia:
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
- Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle klarowanym.
- Do dużej miski wrzucamy ziemniaki z serem, uduszoną cebulę, jajko – całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym. Podajemy z warzywami.
Wskazówki
Do kotlecików możesz podać różne warzywa lub surówki.
Kotleciki możesz podać np. z sosem pieczarkowym. (Grzyby hodowlane są dozwolone w diecie dziecka. Grzyby leśne są zakazane).
Kotleciki możesz również upiec w piekarniku.
Stokrotki są tylko dla dekoracji 🙂
