Krem z białych szparagów
Przepis na krem z białych szparagów
Składniki:
500 g białych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
150 ml śmietanki 30%
około 600 ml wody
szczypta pieprzu
2 łyżki mąki (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej
sól (dla dorosłych)
Wykonanie:
Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końcówki, które są zdrewniałe – następnie szparagi kroimy na kawałki.
Do garnka wrzucamy masło klarowane, następnie łupiny i końcówki – dusimy kilka minut, zalewamy wodą i gotujemy wywar około 15 minut.
Wywar przecedzamy przez sitko – łupiny i końcówki wyrzucamy.
Do wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem i przyprawiamy. Na końcu dodajemy śmietankę i mąkę (opcjonalnie). Jeśli chcesz dodać mąkę, wymieszaj ją ze śmietaną. Zupę podajemy z płatkami migdałów.
Smacznego!
Wskazówki
Jeśli dodasz mąkę, zupa będzie gęściejsza.
Krem ze szparagów możesz podać z grzankami, płatkami migdałów, natką pietruszki. Do naszego kremu dodałam olej lniany (bezpośrednio do miseczki, po wystudzeniu kremu).
Zapisz się na listę osób zainteresowanych.
Przepisy BLW jadłospis – co Lila jadła?
Jadłospis dla całej rodziny. Sprawdź, co Lila jadła.
Jadłospis BLW-co Lila jadła? 73
Zobacz wpis i zainspiruj się!
Jedzenie dla dzieci – co Lila jadła?72
Co ostatnio Lila jadła? Sprawdź i zainspiruj się!