Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów to odkrycie tego roku. I to nie moje, bo pyszny, biały kremik zaserwował mąż laughing Okazało się, że jest to bardzo smaczna zupa na obiad, ale również nadaje się na kolację. Możesz ją wzbogacić różnymi dodatkami: zieleniną, płatkami migdałów czy grzankami. Śpieszmy się wcinać szparagi, tak szybko znikają! Zobacz przepis na krem z białych szparagów.
krem z białych szparagów

Przepis na krem z białych szparagów

Składniki:

500 g białych szparagów

1 łyżeczka masła klarowanego

150 ml  śmietanki 30%

około 600 ml wody

szczypta pieprzu

2 łyżki mąki (opcjonalnie)

szczypta gałki muszkatołowej

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końcówki, które są zdrewniałe – następnie szparagi kroimy na kawałki. 

Do garnka wrzucamy masło klarowane, następnie łupiny i końcówki – dusimy kilka minut,  zalewamy wodą i gotujemy wywar około 15 minut.

Wywar przecedzamy przez sitko – łupiny i końcówki wyrzucamy.

Do wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem i przyprawiamy. Na końcu dodajemy śmietankę i mąkę (opcjonalnie). Jeśli chcesz dodać mąkę, wymieszaj ją ze śmietaną. Zupę podajemy z płatkami migdałów.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Jeśli dodasz mąkę, zupa będzie gęściejsza.

Krem ze szparagów możesz podać z grzankami, płatkami migdałów, natką pietruszki. Do naszego kremu dodałam olej lniany (bezpośrednio do miseczki, po wystudzeniu kremu).

krem z białych szparagów
krem z białych szparagów
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.