Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów to odkrycie tego roku. I to nie moje, bo pyszny, biały kremik zaserwował mąż laughing Okazało się, że jest to bardzo smaczna zupa na obiad, ale również nadaje się na kolację. Możesz ją wzbogacić różnymi dodatkami: zieleniną, płatkami migdałów czy grzankami. Śpieszmy się wcinać szparagi, tak szybko znikają! Zobacz przepis na krem z białych szparagów.

krem z białych szparagów

Przepis na krem z białych szparagów

Składniki:

500 g białych szparagów

1 łyżeczka masła klarowanego

100 ml  śmietanki 30%

2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

700 ml wody

pieprz

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końcówki, które są zdrewniałe – następnie szparagi kroimy na kawałki. 

Do garnka wrzucamy masło klarowane, następnie łupiny i końcówki – dusimy kilka minut,  zalewamy wodą i gotujemy wywar około 15 minut.

Wywar przecedzamy przez sitko – łupiny i końcówki wyrzucamy.

Do wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem i przyprawiamy. Na końcu dodajemy śmietankę i mąkę (opcjonalnie).

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Krem ze szparagów możesz podać z grzankami, płatkami migdałów, natką pietruszki. Do naszego kremu dodałam olej lniany (bezpośrednio do miseczki, po wystudzeniu kremu).

krem z białych szparagów
krem z białych szparagów
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

data-account="825833:r4w1b3e3z3" data-form="1496182:e7u3x2">

%d bloggers like this: