Menu dla dziecka – BLW
Cześć! Fajnie, że jesteś. Przed nami już 46 tydzień kulinarnych inspiracji. Mam nadzieję, że skorzystasz z moich pomysłów. Znajdziesz tutaj zdrowe przepisy BLW dla dziecka i całej rodziny. Chcę Ci pokazać co Lila jadła po to, aby przekonać Cię, że dzieciaki naprawdę lubią warzywa, ale trzeba od początku im na to pozwolić i zachęcić do pokochania warzyw i owoców. Warto unikać produktów przeznaczonych „dla dzieci”, bo one wcale nie są najlepsze dla maluchów. Przeczytaj wpis “Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii, a oprócz tego poznasz moje zasady i założenia. Z tego wpisu dowiesz się:
Co Lila jadła? 46
Zupa pomidorowa z soczewicą.
Bobas lubi wybór
Przepis na kluski śląskie w trzech kolorach
Składniki:
Wykonanie:
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce i dzielimy na 4 części.
- Jedną część wyjmujemy na bok i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Dodajemy jajko (opcjonalnie).
- Szpinak rozmrażamy w garnku (u mnie 3-4 brykiety).
- Ugotowanego buraka trzemy na tarce (drobne oczka).
- Przygotowaną masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy szpinak, do drugiej startego buraka (u mnie 2-3 łyżki), trzecia będzie bez dodatków.
- Formujemy kluski i gotujemy w wodzie około 4 minut po wypłynięciu.
dokładka klusek i buraczków
Brokuły, ugotowane jajka, kukurydza i sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.