Menu dla dziecka – BLW

Cześć! Fajnie, że jesteś. Przed nami już 46 tydzień kulinarnych inspiracji. Mam nadzieję, że skorzystasz z moich pomysłów. Znajdziesz tutaj zdrowe przepisy BLW dla dziecka i całej rodziny. Chcę Ci pokazać co Lila jadła po to, aby przekonać Cię, że dzieciaki naprawdę lubią warzywa, ale trzeba od początku im na to pozwolić i zachęcić do pokochania warzyw i owoców. Warto unikać produktów przeznaczonych „dla dzieci”, bo one wcale nie są najlepsze dla maluchów. Przeczytaj wpis “Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii, a oprócz tego poznasz moje zasady i założenia. Z tego wpisu dowiesz się:

$
Jak zrobić wartościowy i pyszny budyń dla dziecka?
$
Jak zrobić tradycyjne kluski w trzech kolorach? – Żaden maluch się im nie oprze. Świetne przy karmieniu BLW.
$
Jaki kisiel Lila zajadała ze smakiem?
$
Co podać na kolację zamiast chleba?

Co Lila jadła? 46

Śniadanie

8:00

Budyń jaglany.
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie lub na „mleku” roślinnym. Miksujemy z kakao i bananem. Kasza w tym wydaniu to hit! Najlepszy przysmak i na śniadanie i na podwieczorek. Fajna alternatywa dla zwykłego budyniu. Idealny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej.

II śniadanie

10:00

Maliny z siemieniem lnianym.
Mrożone maliny rozmrażamy w garnku. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i dodajemy do malin. Można osłodzić miodem. Nasze ostatnie zapasy z zeszłego roku. Na szczęście już niedługo będziemy zajadać się świeżymi.

Zupa

13:00

Zupa pomidorowa z soczewicą.

II danie

16:00

Kluski śląskie w trzech kolorach. Schab duszony w sosie własnym i buraczki. Tradycyjny niedzielny obiad! Trochę urozmaiciłam te kluchy, żeby nudno na talerzu nie było. Przy okazji wykorzystałam szpinak. Jeśli nie wiesz jak go podać – zrób kluski.

Bobas lubi wybór

Przepis na kluski śląskie w trzech kolorach

Składniki:

ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko (opcjonalnie)
ugotowany burak
szpinak (mrożony)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce i dzielimy na 4 części.
  2. Jedną część wyjmujemy na bok i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  3. Dodajemy jajko (opcjonalnie).
  4. Szpinak rozmrażamy w garnku (u mnie 3-4 brykiety).
  5. Ugotowanego buraka trzemy na tarce (drobne oczka).
  6. Przygotowaną masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy szpinak, do drugiej startego buraka (u mnie 2-3 łyżki), trzecia będzie bez dodatków.
  7. Formujemy kluski i gotujemy w wodzie około 4 minut po wypłynięciu.

dokładka klusek i buraczków wink

Podwieczorek

17:30

Kolacja

19:30

Brokuły, ugotowane jajka, kukurydza i sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.