Menu dla dziecka – BLW
Cześć! Fajnie, że jesteś
Przed nami już 46 tydzień kulinarnych inspiracji. Mam nadzieję, że skorzystasz z moich pomysłów. Znajdziesz tutaj zdrowe przepisy BLW dla dziecka i całej rodziny. Chcę Ci pokazać co Lila jadła po to, aby przekonać Cię, że dzieciaki naprawdę lubią warzywa, ale trzeba od początku im na to pozwolić i zachęcić do pokochania warzyw i owoców. Warto unikać produktów przeznaczonych „dla dzieci”, bo one wcale nie są najlepsze dla maluchów. Przeczytaj wpis “Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii, a oprócz tego poznasz moje zasady i założenia. Z tego wpisu dowiesz się:
Jak zrobić wartościowy i pyszny budyń dla dziecka?
Jak zrobić tradycyjne kluski w trzech kolorach? – Żaden maluch się im nie oprze. Świetne przy karmieniu BLW.
Jaki kisiel Lila zajadała ze smakiem?
Co podać na kolację zamiast chleba?
Co Lila jadła? 46
Budyń jaglany.
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie lub na mleku roślinnym (zdecydowanie lepsza opcja
). Miksujemy z kakao i bananem. Kasza w tym wydaniu to hit! Najlepszy przysmak i na śniadanie i na podwieczorek. Fajna alternatywa dla zwykłego budyniu. Idealny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej 
Maliny z siemieniem lnianym.
Mrożone maliny rozmrażamy w garnku. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i dodajemy do malin. Można osłodzić miodem. Nasze ostatnie zapasy z zeszłego roku. Na szczęście już niedługo będziemy zajadać się świeżymi 
Zupa pomidorowa z soczewicą.
Kluski śląskie w trzech kolorach. Schab duszony w sosie własnym i buraczki. Tradycyjny niedzielny obiad! Trochę urozmaiciłam te kluchy, żeby nudno na talerzu nie było. Przy okazji wykorzystałam szpinak. Jeśli nie wiesz jak go podać – zrób kluski 
Bobas lubi wybór
Przepis na kluski śląskie w trzech kolorach
Składniki:
ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko (opcjonalnie)
ugotowany burak
szpinak (mrożony)
Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy na bok i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko (opcjonalnie). Szpinak rozmrażamy w garnku (u mnie 3-4 brykiety). Ugotowanego buraka trzemy na tarce (drobne oczka). Przygotowaną masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy szpinak, do drugiej startego buraka (u mnie 2-3 łyżki), trzecia będzie bez dodatków. Formujemy kluski i gotujemy w wodzie.
Smacznego!
dokładka klusek i buraczków
Brokuły, ugotowane jajka, kukurydza i sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.