Muffinki ze szpinakiem dla dzieci BLW

Muffinki ze szpinakiem są pyszne i mają cudowny, zielony kolor. To wszystko dzięki świeżym liściom, których w ogóle nie czuć! Możesz wykorzystać również szpinak mrożony, ale kolor babeczek będzie ciemniejszy.  Muffinki ze szpinakiem sprawdzą się na II śniadanie, deser, na spacer, do szkoły, czy na urodzinową imprezkę. Możesz je ozdobić śmietanką i dowolnymi owocami. Zobacz przepis na czaderskie muffinki ze szpinakiem.

makaron ze szpinakiem
muffinki ze szpinakiem

Muffinki ze szpinakiem BLW

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • ¾ szklanki mleka
  • około 2 szklanki mąki (orkiszowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Szpinak miksujemy na drobne kawałki, dodajemy jajka, mleko, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – całość delikatnie mieszamy. Najlepiej dodawać mąkę partiami. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.

Wskazówki

Możesz podać z serkiem naturalnym lub ubitą śmietanką.
Nie mieszaj masy zbyt długo.
Możesz użyć szpinaku mrożonego – kolor babeczek będzie ciemniejszy.
deser,śniadanie
babeczki,muffinki,szpinak
muffinki ze szpinakiem

%d bloggers like this: