Muffinki ze szpinakiem dla dzieci BLW
Muffinki ze szpinakiem są pyszne i mają cudowny, zielony kolor. To wszystko dzięki świeżym liściom, których w ogóle nie czuć! Możesz wykorzystać również szpinak mrożony, ale kolor babeczek będzie ciemniejszy. Muffinki ze szpinakiem sprawdzą się na II śniadanie, deser, na spacer, do szkoły, czy na urodzinową imprezkę. Możesz je ozdobić śmietanką i dowolnymi owocami. Zobacz przepis na czaderskie muffinki ze szpinakiem.
Muffinki ze szpinakiem BLW
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- ⅓ szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- ¾ szklanki mleka
- około 2 szklanki mąki (orkiszowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- Szpinak miksujemy na drobne kawałki, dodajemy jajka, mleko, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – całość delikatnie mieszamy. Najlepiej dodawać mąkę partiami. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Wskazówki
Możesz podać z serkiem naturalnym lub ubitą śmietanką.
Nie mieszaj masy zbyt długo.
Możesz użyć szpinaku mrożonego – kolor babeczek będzie ciemniejszy.
Dania dla dzieci – Co Lila jadła? 71
Zobacz przepisy dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu BLW dla dzieci – Co Lila jadła? 70
Zobacz menu dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 69
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza. Sprawdź pomysły na posiłki.