Mus dyniowo-jabłkowy

Sezon na dynię w pełni. Można z niej przyrządzić naprawdę wiele dobrego. Dynia to królowa jesieni , a mus dyniowo – jabłkowy już sam w sobie jest doskonałym deserem. Ale może być też dodatkiem do placków, gofrów czy kaszy jaglanej. Sezon dyniowy zawsze zaczynamy od musu dyniowo – jabłkowego. Dopiero później robimy frytki, ciasteczka, budyń, a nawet sernik! Zobacz przepis na prosty mus dla dzieci.

Przepis na mus dyniowo-jabłkowy

Składniki:

300 g dyni

3 jabłka

Wykonanie:

Dynię porządnie myjemy (odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki), przekrawamy, wyciągamy pestki i resztę kroimy na kawałki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości.

Opcja 1-> dynię pieczemy w piekarniku. Ta opcja sprawdzi się wtedy, gdy masz dużą dynię i z części zrobisz mus dyniowo – jabłkowy, a resztę purre z dyni wykorzystasz, aby zrobić np. domowe ciasteczka z dyni.  Upieczoną dynię wrzucamy do garnka z uduszonymi jabłkami i miksujemy blenderem ręcznym.

Opcja 2 –> Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku razem z jabłkiem, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy.

Smacznego!

R

Mus dyniowo-jabłkowy -> Zastosowanie

Idealny do owsianki, gofrów, jogurtu, kaszy jaglanej czy placków laughing
Mus dyniowo-jabłkowy

Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni. To będzie naprawdę wyjątkowy pomocnik.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: