Pieczonki – danie jednogarnkowe

Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.
czerwona kapusta na ciepło

Przepis na pieczonki

Składniki:

ziemniaki

buraki

 cebula

boczek lub kilka łyżek oleju

pieprz

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy.  Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka.  Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Smacznego!

N

Wskazówki

Ilość składników zależy od wielkości garnka. Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
pieczonki
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: