Pieczonki – danie jednogarnkowe

Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.

czerwona kapusta na ciepło

Przepis na pieczonki

Składniki:

ziemniaki

buraki

 cebula

boczek lub kilka łyżek oleju

pieprz

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy.  Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka.  Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Smacznego!

N

Wskazówki

Ilość składników zależy od wielkości garnka. Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
pieczonki

Nie wiesz jak ogarnąć zdrowe żywienie malucha? Do tej pory nie odżywiałaś się zbyt dobrze, ale przyszedł czas rozszerzania diety i marzysz, aby zmienić nawyki żywieniowe całej rodziny? Jeśli tak, to ten ebook jest dla Ciebie!

E-BOOK „Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza – BLW” zawiera:

  • w sumie 50 przepisów (śniadanie, przekąski, zupy, obiady, kolacje, desery) dla maluchów / starszaków / rodziców
  • przejrzyste zdjęcia
  • cenne wskazówki
  • wstęp z ważnymi informacjami
  • odpowiedzi na najczęstsze pytania moich czytelniczek
  • informacje „jak gotować dla całej rodziny”
  • przepisy na domowe słodycze bez dodatku cukru rafinowanego ( i innych słodzideł), które możesz podać nawet niemowlakowi

 

 

ebook przepisy blw dla dzieci

%d bloggers like this: