Pieczonki – danie jednogarnkowe

Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.

czerwona kapusta na ciepło
pieczonki

Pieczonki - danie jednogarnkowe

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 6-7 ziemniaków
  • 2-3 buraki
  • 2 cebule
  • kawałek boczku (lub kilka łyżek oleju)
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól (dla dorosłych)

Wykonanie

  • Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Wskazówki

Ilość składników zależy od wielkości garnka.
Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
kolacja,obiad
buraki,ziemniaki
pieczonki

%d bloggers like this: