Pieczony naleśnik z jabłkiem BLW
Pieczony naleśnik z jabłkiem smakuje jak ciasto jabłkowo-budyniowe. Ale budyniu w nim nie ma! Naleśnik w piekarniku rośnie jak szalony i jest trochę chrupiący. To może być Twoje śniadanie ratunkowe, a nawet deser! Jestem pewna, że wszystkie składniki masz w kuchni.
Przepis na pieczonego naleśnika BLW
Składniki
3 jajka
½ szklanki mąki orkiszowej
około ¾ szklanki mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
1 jabłko
szczypta cynamonu
borówki (opcjonalnie)
Wykonanie
W misce mieszamy mleko, jajka i przesianą mąkę. Odstawiamy ciasto na około 5 minut. W tym czasie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki jabłko. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę naleśnikową i dodajemy jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut.
Po upieczeniu dodajemy borówki.
Smacznego!
Wskazówka
Pieczonego naleśnika możesz podać z dowolnymi owocami np. borówkami, malinami czy gruszką.
Do foremki możesz wrzucić kawałki masła i wsadzić do piekarnika na chwilę, następnie trzeba wylać ciasto naleśnikowe i wsadzić owoce.


Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza
Nie wiesz jak ogarnąć zdrowe żywienie malucha? Do tej pory nie odżywiałaś się zbyt dobrze, ale przyszedł czas rozszerzania diety i marzysz, aby zmienić nawyki żywieniowe całej rodziny? Jeśli tak, to ten ebook jest dla Ciebie!
E-BOOK „Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza – BLW” zawiera:
- w sumie 50 przepisów (śniadanie, przekąski, zupy, obiady, kolacje, desery) dla maluchów / starszaków / rodziców
- przejrzyste zdjęcia
- cenne wskazówki
- wstęp z ważnymi informacjami
- odpowiedzi na najczęstsze pytania moich czytelniczek
- informacje „jak gotować dla całej rodziny”
- przepisy na domowe słodycze bez dodatku cukru rafinowanego ( i innych słodzideł), które możesz podać nawet niemowlakowi