Pierogi z jabłkami i cynamonem BLW
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 280 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 2-3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy starte i posypane cynamonem jabłka i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
- Gotowe pierogi z jabłkami wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
- Podajemy z jogurtem naturalnym.
Wskazówki
Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Robiąc pierogi dla niemowlaka, sól w przepisie możesz pominąć.