pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami i cynamonem BLW

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  • Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy starte i posypane cynamonem jabłka i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z jabłkami wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z jogurtem naturalnym.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Robiąc pierogi dla niemowlaka, sól w przepisie możesz pominąć. 
książka domowe słodycze