Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

 

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie

  • Farsz:
    Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ciasto:
    Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z cebulką.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Zdrowiej, bo...
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
kolacja,obiad
soczewica,strączki
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 24

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 24

Przepisy dla dzieci BLW. Tutaj dowiesz się: Jak zrobić omlet dla dziecka BLW. Jak zmienić tradycyjny obiad na coś “lżejszego” dla dziecka BLW. Jak zrobić ciastka dla dziecka BLW bez dodatku cukru. Jak zrobić “pierwsze ciasteczka” dla dziecka.

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 23

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 23

Menu dla dzieci BLW: Jak zrobic omlet z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zdrowsze monte dla dzieci? Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu? Z czym kiedyś jadłam knedle ze śliwkami, a z czym jemy teraz? Zapraszam po inspiracje.

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.