Placuszki na kefirze z jabłkiem BLW

Placuszki na kefirze z jabłkiem to smak dziecisńtwa. Tym razem w trochę innej wersji – bez dodatku cukru, na mące orkiszowej. Placuszki sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. Możesz je podać z owocami. Zobacz prosty przepis.

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Przepis na placuszki na kefirze z jabłkiem

Składniki:

300 ml kefiru

2 jajka

1 jabłko

  ½ łyżeczki sody

około 200 g mąki orkiszowej

rodzynki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajka i sodę – całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Do miski z kefirem dodajemy jabłko i mąkę (najlepiej partiami). Mąki tyle, aby ciasto byłe gęste i nie rozlewało się na patelni. Smażymy z dwóch stron na suchej patelni.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

nie dodajemy cukru (tak jak w tradycyjnym przepisie).
N

Wskazówki

Jabłko możesz pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki.

Placuszki na kefirze z jabłkiem
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: