Przepisy dla dzieci BLW

Przed Tobą kolejne zestawienie posików dla całej rodziny. Jeśli poszukujesz przepisów kulinarnych dla dziecka, nie wiesz co ugotować swojemu maluchowi, brakuje Ci pomysłków na śniadanie lub kolację? – to jesteś w dobrym miejscu.

Moja córka Lila ma w tej chwili 3 lata i 11 miesięcy. Jest małym miłośnikiem zdrowego stylu życia, uwielbia poznawać nowe smaki i nie krzywi się na widok szpinaku. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe.

Ta seria wpisów powstała po to, abyś już nie musiała godzinami zastanawiać się, co ugotować swojemu dziecku. Nie chodzi też o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Oprócz tego:

$

Dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek?

$

Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia?

$

Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę?

$

Poznasz przepis na placki z cukinii?

$
Poznasz kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku.

Podstawowe założenia

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

W ciągu dnia Lila pije dużo wody.

Co Lila jadła? 53

Menu dla dzieci

Śniadanie

8:00

Twarożek z jogurtem naturalnym, pomidor, szczypiorek, ogórek i chleb z siemieniem lnianym. Do wyboru do koloru laughing Serek to zawsze numer 1 w takim zestawieniu i znika najszybciej. Zauważyłam, że Lila lubi takie posiłki, bo może sama zadecydować co będzie jeść. Dlatego często nie robię gotowych kanapek tylko daję jej wybór. Owsianka też lepiej smakuje jak sama sobie ją “udekoruje” – wsypie ulubione dodatki  i wrzuci owoce wink

II śniadanie

10:00

O tej porze czas zazwyczaj spędzamy na podwórku. Bierzemy miseczkę owoców lub warzyw albo sok. Tym razem wycisnęłam jabłko, grejpfruta i arbuza.

Zupa

13:00

Zupa jarzynowa z brukselką zagęszczona kaszą manną.

II danie

16:00

Placki z cukinią i marchewką, a do tego jogurt naturalny z odrobiną czosnku. Lubimy te placki – oczywiście nie smażymy na głębokim tłuszczu tongue-out tylko dajemy odrobinkę masła klarowanego. Możesz zrobić dowolny sos – jogurtowy z ziołami i czosnkiem lub pomidorowy.

Przepis na placki z cukinią

Składniki

2-3 małe cukinie

1 marchewka

koperek

2 jajka

około ½ szklanki mąki

przyprawy (sól kłodawska, pieprz)

masło klarowane

Wykonanie

Cukinie ścieramy na tarce (grube oczka). Delikatnie posypujemy solą kłodawską, aby puściła sok. Po około 15 minutach odciskamy cukinię i dodajemy startą marchewkę, jajka, mąkę, koperek. Całość mieszamy i przyprawiamy.

Smażymy na odrobinie masła klarowanego.

Smacznego!

Podwieczorek

17:30

Miseczka owoców cool

Kolacja

19:30

Rolada ze szpinakiem to kolejny pomysł na wykorzystanie zielonych liści laughing Ostrzegam, że przy ściąganiu papieru do pieczenia ze szpinakowego placka, serce podskoczy Ci 3 razy i przejdzie Ci przez myśl chęć pozbycia się zielonego ciasta. Też przez to przechodziłam, ale praktyka czyni mistrza! cool Lilia jadła wersję bez chrzanu i bez wędzonego łososia wink Nie robiłam dwóch ciast tylko 1/3 placka posmarowałam samym bieluchem i nie dodawałam ryby. Naprawdę warto zrobić te ślimaki, świetnie sprawdzą się również na imprezie jako przekąska.

Przepis na roladę ze szpinakiem

Składniki

4 jajka

450g mrożonego szpinaku

ząbek czosnku

1 łyżka mąki

serek (np. bieluch lub mój ulubiony)

chrzan (opcjonalnie)

łosoś wędzony

przyprawy

Wykonanie

Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawiamy. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i dosypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i wylewamy na dużą blachę (u mnie około 40 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorącą roladę zawijamy w kuchenny ręcznik i zostawiamy do wystygnięcia.

Serek łączymy z chrzanem i przyprawiamy do smaku.

Po wystygnięciu smarujemy serkiem i układamy plasterki łososia.

Całość zawijamy w roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Co Lila jadła? 53 tydzień za nami! laughing Mam nadzieję, że skusisz się na placki z cukinii i roladę ze szpinakiem! Daj znać czy smakowało.
%d bloggers like this: