Przepisy dla dzieci BLW
Moja córka Lila ma w tej chwili 3 lata i 11 miesięcy. Jest małym miłośnikiem zdrowego stylu życia, uwielbia poznawać nowe smaki i nie krzywi się na widok szpinaku. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe.
Ta seria wpisów powstała po to, abyś już nie musiała godzinami zastanawiać się, co ugotować swojemu dziecku. Nie chodzi też o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Oprócz tego:
Zobaczysz, co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia?
Podstawowe założenia
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
W ciągu dnia Lila pije dużo wody.
Co Lila jadła? 53
Menu dla dzieci
Zupa jarzynowa z brukselką zagęszczona kaszą manną.
Przepis na placki z cukinią
Składniki:
2-3 małe cukinie
1 marchewka
koperek
2 jajka
około ½ szklanki mąki
przyprawy ( pieprz)
masło klarowane
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce (grube oczka). Po około 15 minutach odciskamy cukinię i dodajemy startą marchewkę, jajka, mąkę, koperek. Całość mieszamy i przyprawiamy.
Smażymy na odrobinie masła klarowanego.
Smacznego!
Miseczka owoców
Rolada ze szpinakiem to kolejny pomysł na wykorzystanie zielonych liści Ostrzegam, że przy ściąganiu papieru do pieczenia ze szpinakowego placka, serce podskoczy Ci 3 razy i przejdzie Ci przez myśl chęć pozbycia się zielonego ciasta. Też przez to przechodziłam, ale praktyka czyni mistrza! Lilia jadła wersję bez chrzanu Naprawdę warto zrobić te ślimaki, świetnie sprawdzą się również na imprezie jako przekąska.
Przepis na roladę ze szpinakiem
Składniki:
4 jajka
450g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
serek (np. bieluch lub mój ulubiony)
chrzan (opcjonalnie)
łosoś pieczony (opcjonalnie)
przyprawy
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawiamy. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i dosypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i wylewamy na dużą blachę (u mnie około 40 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorącą roladę zawijamy w kuchenny ręcznik i zostawiamy do wystygnięcia.
Serek łączymy z chrzanem i przyprawiamy do smaku.
Po wystygnięciu smarujemy serkiem i układamy kawałki upieczonego łososia.
Całość zawijamy w roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!