Przepisy dla dzieci BLW
Moja córka Lila ma w tej chwili 3 lata i 11 miesięcy. Jest małym miłośnikiem zdrowego stylu życia, uwielbia poznawać nowe smaki i nie krzywi się na widok szpinaku. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe.
Ta seria wpisów powstała po to, abyś już nie musiała godzinami zastanawiać się, co ugotować swojemu dziecku. Nie chodzi też o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Oprócz tego:
Zobaczysz, co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia?
Podstawowe założenia
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
W ciągu dnia Lila pije dużo wody.
Co Lila jadła? 53
Menu dla dzieci




Zupa jarzynowa z brukselką zagęszczona kaszą manną.


Przepis na placki z cukinią
Składniki:
2-3 małe cukinie
1 marchewka
koperek
2 jajka
około ½ szklanki mąki
przyprawy (sól kłodawska, pieprz)
masło klarowane
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce (grube oczka). Delikatnie posypujemy solą kłodawską, aby puściła sok. Po około 15 minutach odciskamy cukinię i dodajemy startą marchewkę, jajka, mąkę, koperek. Całość mieszamy i przyprawiamy.
Smażymy na odrobinie masła klarowanego.
Smacznego!

Miseczka owoców




Przepis na roladę ze szpinakiem
Składniki:
4 jajka
450g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
serek (np. bieluch lub mój ulubiony)
chrzan (opcjonalnie)
łosoś wędzony
przyprawy
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawiamy. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i dosypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i wylewamy na dużą blachę (u mnie około 40 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorącą roladę zawijamy w kuchenny ręcznik i zostawiamy do wystygnięcia.
Serek łączymy z chrzanem i przyprawiamy do smaku.
Po wystygnięciu smarujemy serkiem i układamy plasterki łososia.
Całość zawijamy w roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!


