Pudding z tapioki

Pudding z tapioki – brzmi trochę dziwnie, prawda? laughing  Wygląd również dziwny, bo małe kuleczki przypominają styropian. Sama tapioka w smaku też szczególnie nie zachwyca, ale jak ugotujesz ją w mleku lub napoju roślinnym, dodasz ulubione owoce / dodatki, to naprawdę stworzysz pyszny deser.

pudding z tapioki
pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Składniki
 

  • 1/3 szklanki tapioki
  • 300 ml mleka (lub napoju roślinnego)
  • syrop klonowy (opcjonalnie-do smaku)
  • dowolne owoce

Wykonanie

  • Do garnka wrzucamy kuleczki, wlewamy wybrany płyn i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy i pilnujemy, aby nie przypalić garnka. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy mleko. Gotujemy około 15 minut. Gotowy pudding przekładamy do miseczek, polewamy syropem klonowym (opcjonalnie) i podajemy z owocami.

Wskazówki

Perełki z tapioki możesz ugotować również na napoju roślinnym.
Dodaj ulubione owoce – mogą być maliny, banan, jabłko.
deser
tapioka
pudding z tapioki

%d bloggers like this: