Racuszki dla dzieci BLW
Składniki
- 1 jabłko
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- szczypta sody
- około ¾ szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- masło klarowane (do smażenia)
- jogurt naturalny
Wykonanie
- Jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajko, jabłko, cynamon i sodę. Całość mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę orkiszową i mieszamy. Gotową masę odstawiamy na około 5 minut.Małe porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron. Racuszki podajemy z jogurtem naturalnym.
Wskazówki
W sklepie szukaj cynamonu cejlońskiego. Do jogurtu naturalnego możesz dodać szczyptę cynamonu.
Dodatek jabłka sprawi, że racuszki będą wystarczająco słodkie - nie dodajemy cukru. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dosyp mąkę.
Dodatek jabłka sprawi, że racuszki będą wystarczająco słodkie - nie dodajemy cukru. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dosyp mąkę.