Rolada szpinakowa z papryką dla dzieci BLW
Składniki
- 4 jajka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 200-300 g serka naturalnego (np. bieluch lub mój ulubiony)
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawiamy pieprzem. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy i wylewamy na dużą blachę (u mnie około 40 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorącą roladę wraz z papierem zawijamy w rulon i zostawiamy do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu smarujemy serkiem i posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.
- Całość zawijamy w roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wskazówki
Zamiast papryki, możesz dodać kawałki upieczonego łososia.
Rolada sprawdzi się na kolację lub jako przystawka na imprezie.