rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa z papryką dla dzieci BLW

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 4 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 200-300 g serka naturalnego (np. bieluch lub mój ulubiony)
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawiamy pieprzem. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy i wylewamy na dużą blachę (u mnie około 40 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorącą roladę wraz z papierem zawijamy w rulon i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Po wystygnięciu smarujemy serkiem i posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.
  • Całość zawijamy w roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki

Zamiast papryki, możesz dodać kawałki upieczonego łososia. 
Rolada sprawdzi się na kolację lub jako przystawka na imprezie. 
kolacja,śniadanie
serek,szpinak,warzywa