Śliwki pod owsianą kruszonką
Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki. Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką
Składniki
około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki masła
kilka daktyli (opcjonalnie)
wiórki kokosowe (2 łyżki)
garść orzechów (opcjonalnie)
Wykonanie
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!
możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady
możesz podać z jogurtem naturalnym
do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.


Domowe słodycze
Biszkopciki dla niemowlaka – bez cukru
Przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być słodkości dla najmłodszych.
Zdrowe słodycze dla dzieci
Czy Twoje dzieci kochają słodycze? Z pewnością tak! Przeczytaj.
Omlet czekoladowy a’la kinder country
Co Lila jadła?
Przepisy BLW jadłospis – co Lila jadła?
Jadłospis dla całej rodziny. Sprawdź, co Lila jadła.
Jadłospis BLW-co Lila jadła? 73
Zobacz wpis i zainspiruj się!
Jedzenie dla dzieci – co Lila jadła?72
Co ostatnio Lila jadła? Sprawdź i zainspiruj się!