Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci BLW

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu tartę z jabłkami dla dzieci BLW i całej rodziny!

Domowy deser z kaki dla dzieci

Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...

Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny

Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Co Lila jadła?

%d bloggers like this: