Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Zupa dyniowa dla dzieci BLW
Składniki
1
dynia Hokkaido
(około 1 kg)
2
ziemniaki
2
marchewki
1
mała cebula
2
ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
kawałek imbiru
½
łyżeczki pieprzu
½
łyżeczki kurkumy
½
łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
około 1 litr wody
(lub bulionu)
½
szklanki pestek dyni
½
szklanki mleka lub mleczka kokosowego
(opcjonalnie)
Wykonanie
Dynię kroimy na kawałki. Miąższ wydrążamy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku na oliwie dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany imbir oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Dodajemy dynię, marchewkę i ziemniaki. Całość przyprawiamy i dusimy kilka minut.
Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem.
Przelewamy do miseczki i posypujemy pestkami dyni.
Wskazówki
Do zupy możesz wlać mleczko kokosowe lub mleko krowie.