Go Back
zupa dyniowa BLW

Zupa dyniowa dla dzieci BLW

Składniki
 

  • 1 dynia Hokkaido (około 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
  • około 1 litr wody (lub bulionu)
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki mleka lub mleczka kokosowego (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Dynię kroimy na kawałki. Miąższ wydrążamy.
  • Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku na oliwie dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany imbir oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodajemy dynię, marchewkę i ziemniaki. Całość przyprawiamy i dusimy kilka minut.
  • Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
  • Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem.
  • Przelewamy do miseczki i posypujemy pestkami dyni.

Wskazówki

Do zupy możesz wlać mleczko kokosowe lub mleko krowie.