Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 31

Cześć! Fajnie, że jesteś w kolejnym wpisie ulubionej serii.  Co tydzień przedstawiam menu mojej córki. Moje zdrowe przepisy dla dzieci BLW są idealne dla roczniaka, dwulatka, dla dzieci w wieku przedszkolnym i dla dorosłych (niektóre dania można trzeba sobie doprawić na talerzu laughing). Moją misją jest zainspirować Cię i udowodnić, że dzieci jedzą warzywa, TYLKO trzeba ich tego nauczyć laughing i od początku dać dobry przykład. Czy Ty jesz dużo warzyw? Pijesz wodę? Po jakie produkty w sklepie sięgasz? Czytasz etykiety? Kupujesz produkty  przeznaczone “dla dzieci”, które zawierają dużo cukru np. kaszki i jogurty? Jeśli chciałabyś zmienić swoje nawyki, ale nie wiesz od czego zacząć, weź udział w 5-dniowym wyzwaniu. Przez 5 dni, krok po kroku będziesz wykonywać zadania, a zaczniemy od wyrzucenia niezdrowych produktów. Jesteś gotowa?
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 3 miesiące. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
$

Jak ugotować płatki jęczmienne?

$

Z czego zrobiłyśmy zielony sok?

$

Jak zrobić makaron ze szpinakiem dla dzieci BLW?

$

Jak zrobić zdrową – domową czekoladę dla dzieci?

$

Co Lila zrobiła sobie na kolację?

Co Lila jadła w środę? 31

Menu na cały dzień

Śniadanie

8:00

Płatki jęczmienne ugotowane na wodzie z nasionami chia. Po ugotowaniu i wystudzeniu zmieszałam z jogurtem naturalnym. Na górze banan, kasza jaglana ekspandowana i granat.

II śniadanie

10:30

Sok wyciśnięty z kiwi, jabłka i jarmużu.

Zupa

13:00

Zupa kalafiorowa z ryżem ugotowana bez mięsa, na wywarze jarzynowym + łyżeczka oleju lnianego.

II danie

 

16:00

 

Makaron ze szpinakiem. Zawsze jak robię coś ze szpinakiem, to przypomina mi się słynna „Księga dźwięków” i „szpinak robi bleee”. U nas nie robi „ble”, tylko mniam mniam ❤ szczególnie z makaronem! Poznaj najlepszy przepis na makaron ze szpinakiem dla dzieci BLW i całej rodziny.

Przepis na makaron ze szpinakiem dla dzieci BLW

Składniki

500 g makaronu (kokardki lub tagliatelle)

450 g mrożonego szpinaku

1-2 cebule

około 300 g jogurtu greckiego/ naturalnego (najlepiej bez mleka w proszku)

czosnek

przyprawy: pieprz, sól kłodawska (dla rodziców)

masło klarowane

Wykonanie

Makaron gotujemy w wodzie.

Cebulę szklimy na maśle klarowanym.

Szpinak rozmrażamy w garnku, dodajemy czosnek i przyprawy, a następnie jogurt grecki.

Ugotowany makaron mieszamy z cebulką, wlewamy szpinak i całość mieszamy.

Smacznego!

Podwieczorek

17:30

Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Zobacz przepis na idealną – zdrową czekoladę dla dziecka. Bez dodatku cukru rafinowanego, bez oleju palmowego, bez sztucznych dodatków!

Domowa czekolada z bakaliami.

Kolacja

19:00

Chleb z roszponką i jajkiem. Lila sama sobie skomponowała taką kanapkę laughing

Domowe słodycze

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci BLW

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu tartę z jabłkami dla dzieci BLW i całej rodziny!

Domowy deser z kaki dla dzieci

Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...

Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny

Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Co Lila jadła?

Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

%d bloggers like this: