Zdrowe przepisy dla dzieci

Cześć! Fajnie, że jesteś w kolejnym wpisie ulubionej serii moich czytelniczek. Co tydzień przedstawiam menu mojej córki. Przepisy są idealne dla roczniaka, dwulatka, dla dzieci w wieku przedszkolnym i dla dorosłych (niektóre dania można trzeba sobie doprawić na talerzu laughing). Moją misją jest zainpirować Cię i udowodnić, że dzieci jedzą warzywa, TYLKO trzeba ich tego nauczyć laughing i od początku dać dobry przykład.

Lila ma 3 lata i 10 miesięcy – jest małym smakoszem. Uwielbia warzywa, owoce i wodę. Nieprawdopodobne? Hm, nasza droga rozszerzania diety nie była prosta – wiele rzeczy musiałam się nauczyć, ALE przede wszystkim zmienić swoje nawyki i przyzywczajenia.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe, tam opisałam moje zasady żywienia.

Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby w 100 % skopiować wszystkie posiłki od a do z, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Może to ułatwi Ci planowanie posiłków i robienie listy zakupów? W tym wpisie dowiesz się również:

$

Że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym. Dowiedz się jak zrobić śniadanie w ulubionym kolorze mojej córki.

$

Czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki.

$

Jak zrobić chłodnik dla dzieci.

$

Jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych).

$

Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment.

$

Co podać dziecku na kolację.

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na płatki jaglane, ryżowe lub owsiane.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Sklepowe lody zamieniamy na domowe ❤ (tym razem skusiłam się na zrobienie lodów ze słodkich ziemniaków).

REWOLUCJE W KUCHNI

weź udział w 5 dniowym wyzwaniu i zmień swoje nawyki!

Co Lila jadła? 52

Menu dla dzieci – tydzień 52

Śniadanie

8:00

Płatki ryżowe z jagodami i truskawkami. Do garnka wrzucamy płatki, wodę lub mleko roślinne, jagody, truskawki (u mnie mrożone) i gotujemy kilka minut. Cudowny kolor wyszedł, prawda? Ulubiony kolor Liliany to fioletowy więc śniadanie bardzo jej przypasowało laughing

II śniadanie

10:00

Papaja to dla nas nowość. Piękny, tropikalny owoc, który zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Lila spróbowała malutki kawałeczek i więcej nie chciała. Zdecydowanie bardziej smakuje jej arbuz lub melon. No trudno, jeszcze kiedyś na pewno kupimy i spróbujemy wink

Pestki papai, jak widać, nie wyglądają zachęcająco laughing ALE one też się nie zmarnowały. Te małe nasiona mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Rozgniotłam je tluczkiem w moździerzu i posypywałam sałatki lub dodawałam do koktajli. Trzeba je ostrożnie wsypywać, bo mają bardzo ostry smak – podobny do chrzanu i rzeżuchy.

Zupa

13:00

Chłodnik z jajkami. Gdy na dworze termometr pokazuje ponad 30 stopni i żar się z nieba leje, mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Chłodnik to idealna zupa w upalny dzień, bo jest lekka i orzeźwiająca. No i ten cudny kolor, który zawsze mnie zachwyca. Poniżej lista składników i opis wykonania. Jeśli chodzi o proporcje to musisz sama sobie dostosować do ilości osób i swojego smaku. Ja wszystko dawałam na oko tongue-out

Przepis na chłodnik

Składniki

1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami

ogórek (5-6 sztuk)

pęczek rzodkiewki

przyprawy (sól kłodawska, pieprz)

400 -500 ml jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru lub mleczka kokosowego

cytryna (1 -2 łyżki do smaku)

czosnek

koperek

szczypiorek

ugotowane jajka

Wykonanie

Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.), posiekany szczypiorek i koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce)  ogórki i rzodkiewkę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

II danie

16:00

Domowa tortilla dla leniwych tongue-out Nie chciało nam się piec placków, więc poszliśmy na łatwiznę i zawineliśmy warzywa w sałatę lodową. Szybkie w przygotowaniu, chrupiące i bardzo smaczne danie okazało się hitem. Nie dość, że Lila miała frajdę przy komponowaniu i zawijaniu, to jeszcze jadła te tortille ze smakiem.

Podwieczorek

17:30

Lody dla ochłody. Po obiedzie w ramach deseru jedliśmy lody, które zrobiłam z … batata, banana, masła orzechowego i mleczka kokosowego. Nad przepisem muszę jeszcze trochę popracować, bo smak nie był dla mnie idealny tongue-out

Kolacja

19:30

Kasza jaglana z buraczkami. Pyszna, lekka “sałatka”, ktorą możesz modyfikować na różne sposoby dodając jabłko, gruszkę lub podprażony słonecznik. Nasze składniki to ugotowana kasza jaglana i ugotowany burak starty na grubych oczkach. Wszystko polałam sosem z oliwy, cytryny i przyprawiłam ziołami.

Co Lila jadła? 52 tydzień zestawienia za nami. Nie mogę w to uwierzyć! Dziękuję, że tu jesteś. Napisz co Ci się spodobało z tego menu i czy zainspirowała Cię tortilla z sałaty lodowej? Uważam, że jest to świetny sposób na podanie warzyw. Zdrowa, chrupiąca i pysznie wyglądająca przekąska dla całej rodziny. Muszisz spróbować! laughing

%d bloggers like this: