Zdrowe przepisy dla dzieci
Lila ma 3 lata i 10 miesięcy – jest małym smakoszem. Uwielbia warzywa, owoce i wodę. Nieprawdopodobne? Hm, nasza droga rozszerzania diety nie była prosta – wiele rzeczy musiałam się nauczyć, ALE przede wszystkim zmienić swoje nawyki i przyzywczajenia.
Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe, tam opisałam moje zasady żywienia.
Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby w 100 % skopiować wszystkie posiłki od a do z, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Może to ułatwi Ci planowanie posiłków i robienie listy zakupów? W tym wpisie dowiesz się również:
Podstawowe założenia
Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na płatki jaglane, ryżowe lub owsiane.
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Sklepowe lody zamieniamy na domowe ❤ (tym razem skusiłam się na zrobienie lodów ze słodkich ziemniaków).
Co Lila jadła? 52
Menu dla dzieci BLW
Papaja – piękny, tropikalny owoc, który zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Lila spróbowała malutki kawałeczek i więcej nie chciała. Zdecydowanie bardziej smakuje jej arbuz lub melon. No trudno, jeszcze kiedyś na pewno kupimy i spróbujemy
Chłodnik z jajkami. Gdy na dworze termometr pokazuje ponad 30 stopni i żar się z nieba leje, mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Chłodnik to idealna zupa w upalny dzień, bo jest lekka i orzeźwiająca. No i ten cudny kolor, który zawsze mnie zachwyca. Sprawdź przepis na chłodnik.