Zdrowe przepisy dla dzieci

Cześć! Fajnie, że jesteś w kolejnym wpisie ulubionej serii moich czytelniczek. Co tydzień przedstawiam menu mojej córki. Przepisy są idealne dla roczniaka, dwulatka, dla dzieci w wieku przedszkolnym i dla dorosłych (niektóre dania można trzeba sobie doprawić na talerzu laughing). Moją misją jest zainpirować Cię i udowodnić, że dzieci jedzą warzywa, TYLKO trzeba ich tego nauczyć laughing i od początku dać dobry przykład.

Lila ma 3 lata i 10 miesięcy – jest małym smakoszem. Uwielbia warzywa, owoce i wodę. Nieprawdopodobne? Hm, nasza droga rozszerzania diety nie była prosta – wiele rzeczy musiałam się nauczyć, ALE przede wszystkim zmienić swoje nawyki i przyzywczajenia.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe, tam opisałam moje zasady żywienia.

Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby w 100 % skopiować wszystkie posiłki od a do z, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Może to ułatwi Ci planowanie posiłków i robienie listy zakupów? W tym wpisie dowiesz się również:

$
Że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym. Dowiedz się jak zrobić śniadanie w ulubionym kolorze mojej córki.
$
Czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki?
$
Jak zrobić chłodnik dla dzieci?
$
Jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych)?
$
Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment?
$
Co podać dziecku na kolację?

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na płatki jaglane, ryżowe lub owsiane.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Sklepowe lody zamieniamy na domowe ❤ (tym razem skusiłam się na zrobienie lodów ze słodkich ziemniaków).

Co Lila jadła? 52

Menu dla dzieci BLW

Śniadanie

8:00

Płatki ryżowe z jagodami i truskawkami. Do garnka wrzucamy płatki, wodę lub mleko roślinne, jagody, truskawki (u mnie mrożone) i gotujemy kilka minut. Cudowny kolor wyszedł, prawda? Ulubiony kolor Liliany to fioletowy więc śniadanie bardzo jej przypasowało laughing

II śniadanie

10:00

Papaja – piękny, tropikalny owoc, który zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Lila spróbowała malutki kawałeczek i więcej nie chciała. Zdecydowanie bardziej smakuje jej arbuz lub melon. No trudno, jeszcze kiedyś na pewno kupimy i spróbujemy wink

Pestki papai, jak widać, nie wyglądają zachęcająco laughing ALE one też się nie zmarnowały. Te małe nasiona mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Rozgniotłam je tluczkiem w moździerzu i posypywałam sałatki lub dodawałam do koktajli. Trzeba je ostrożnie wsypywać, bo mają bardzo ostry smak – podobny do chrzanu i rzeżuchy.

Zupa

13:00

Chłodnik z jajkami. Gdy na dworze termometr pokazuje ponad 30 stopni i żar się z nieba leje, mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Chłodnik to idealna zupa w upalny dzień, bo jest lekka i orzeźwiająca. No i ten cudny kolor, który zawsze mnie zachwyca. Sprawdź przepis na chłodnik.

II danie

16:00

Domowa tortilla dla leniwych tongue-out Nie chciało nam się piec placków, więc poszliśmy na łatwiznę i zawineliśmy warzywa w sałatę lodową. Szybkie w przygotowaniu, chrupiące i bardzo smaczne danie okazało się hitem. Nie dość, że Lila miała frajdę przy komponowaniu i zawijaniu, to jeszcze jadła te tortille ze smakiem.

Podwieczorek

17:30

Lody dla ochłody. Po obiedzie w ramach deseru jedliśmy lody, które zrobiłam z … batata, banana, masła orzechowego i mleczka kokosowego. Nad przepisem muszę jeszcze trochę popracować, bo smak nie był dla mnie idealny tongue-out

Kolacja

19:30

Kasza jaglana z buraczkami. Pyszna, lekka „sałatka”, ktorą możesz modyfikować na różne sposoby dodając jabłko, gruszkę lub podprażony słonecznik. Nasze składniki to ugotowana kasza jaglana i ugotowany burak starty na grubych oczkach. Wszystko polałam sosem z oliwy, cytryny i przyprawiłam ziołami.
Co Lila jadła? 52 tydzień zestawienia za nami. Nie mogę w to uwierzyć! Dziękuję, że tu jesteś. Napisz co Ci się spodobało z tego menu i czy zainspirowała Cię tortilla z sałaty lodowej? Uważam, że jest to świetny sposób na podanie warzyw. Zdrowa, chrupiąca i pysznie wyglądająca przekąska dla całej rodziny. Muszisz spróbować! laughing

Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?

Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.

Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI