Zupa jarzynowa z mrożonki

Zupa jarzynowa z mrożonki z kaszą jaglaną. Pyszna, gęsta i pożywna. Nadaje się dla niemowlaka jak i dla starszych dzieci. Nie obawiaj się mrożonek, bo są naprawdę dobre i czasami ratują życie. Zupę przygotujesz w kilka minut, odpada Ci mycie, obieranie, krojenie. Lepiej zjeść taką jarzynową zupę z mrożonki –  pełną wartościowych warzyw niż żadną wink

zupa jarzynowa z mrożonki

Przepis na zupę jarzynową z mrożonki

Składniki:

300-400 g mrożonych warzyw

2 łyżki kaszy jaglanej

natka pietruszki / koperek

1,5 litra bulionu z warzyw

przyprawy:

pieprz (mielony lub ziarnisty)

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Jeśli nie masz gotowego / zamrożonego bulionu, do garnka wlej wodę, dodaj kawałek marchewki, pietruszki, selera, garść zieleniny i przyprawy. Gotuj przez około 20 minut. Następnie wrzuć mrożone warzywa i kaszę jaglaną. Gotuj do miękkości warzyw. Dopraw do smaku. Sól dla dzieci lepiej pominąć i posolić sobie bezpośrednio na talerzu. 

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Nie dodawaj soli do garnka. Rodzice mogą przyprawić solą na swoim talerzu.

Wybierając gotową mrożonkę np. na zupę jarzynową, wiosenną itp. zwróć uwagę na skład, bo ten nawet w tak niepozornych produktach może zaskoczyć niepotrzebnymi składnikami wink Mają być same warzywa – nic więcej.

zupa jarzynowa blw
zupa jarzynowa z mrożonki
e-book zdrowe słodycze