Zupa z kukurydzy dla dzieci BLW

Zupa z kukurydzy – pyszna i szybka w przygotowaniu. Poszukaj w sklepie mrożonej kukurydzy i ugotuj żółtą zupę. 

zupa jarzynowa z mrożonki

Przepis na zupę jarzynową z mrożonki

Składniki:

około 300 g kukurydzy

2 ziemniaki

1 cebula

szczypta pieprzu

szczypta kurkumy

szczypta słodkiej papryki

1,5 litra bulionu 

masło klarowane

Wykonanie:

W garnku na maśle klarowanym szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kukurydzę. Całość przyprawiamy, dusimy kilka minut i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy około 20 minut i blendujemy. 

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Nie dodawaj soli do garnka. Rodzice mogą przyprawić solą na swoim talerzu.

Jeśli nie masz bulionu, dodaj wodę.

Użyłam mrożonej kukurydzy.

zupa jarzynowa z mrożonki
zupa jarzynowa z mrożonki
e-book zdrowe słodycze