Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Nasze pierniczki w zdrowszej wersji z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki gryczanej nie są przesłodzone i wysmarowane lukrem! ? W ciągu dwóch dni piekłam je trzy razy! Raz z olejem kokosowym, drugi raz z masłem, a trzeci raz zapomniałam dodać tłuszczu, przez co były twarde, ale Lilce to w ogóle nie przeszkadzało. Po tych eksperymentach mogę powiedzieć, że z masłem smakują najlepiej – są mięciutkie. Oczywiście to zależy też od grubości ciasta, grube = mięciutkie, im chudsze tym bardziej chrupiące ☺
Inne przepisy na świąteczne wypieki -> ciastka z gwiazdką i ciasteczka renifery.
Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

 Przepis na domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Składniki
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
150-180 g mąki gryczanej
30 g masła roztopionego
0,5 łyżeczki sody
30 g miodu (lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie, spróbuj i zadecyduj)
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej ☺)
Wykonanie
Wszystkie składniki zmiksować (mi pomógł thermomix) na gładką masę.
Jeśli ciasto jest klejące to podsypujemy mąką, wałkujemy i wykrawamy kształty.
Pieczemy w 180 stopniach, 20 minut.
  • Jeśli chcesz to możesz pierniczki udekorować (ja nie używam lukru i kolorowych posypek).
  • Gorzką czekoladę z syropem klonowym rozpuściłam w kąpieli wodnej, posmarowałam pierniczki i posypałam kaszą jaglaną ekspandowaną i amarantusem. Jeśli nie mam czekolady, smaruję miodem, bo to też jest dobry „klej” dla takich suchych posypek ☺

 

 

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

 

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

 

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

 

Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: