Domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Mięciutkie i pyszne pierniczki z kaszą jaglaną. Idealne dla dzieci, bez niezdrowego lukru cool Coraz bliżej święta, więc czas na wypieki. Do pomocy koniecznie zaangażuj dzieciaki – dobra zabawa przy wycinaniu ciasteczek gwarantowana laughing Domowe pierniczki to też świetny pomysł na prezent dla najbliższych. Wystarczy włożyć je do ozdobnego słoika lub pudełka. Zamiast lukru, pierniczki posmarowałam miodem i posypałam wiórkami kokosowymi i amarantusem ekspandowanym. Możesz też polać je gorzką czekoladą i posypać orzechami, w takiej wersji smakują obłędnie. Zobacz jakich składników potrzebujesz oprócz kaszy jaglanej.

Przepis na domowe pierniczki z kaszą jaglaną

Składniki
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 g mąki (u mnie mieszanka – orkiszowa i pełnoziarnista żytnia)
50 g masła
½ łyżeczki sody
50 g miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej ☺)
1 łyżka cukru kokosowego
1 jajko
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło z miodem.
Do robota kuchennego dodajemy przestudzoną kaszę jaglaną, wsypujemy mąki, dodajemy jajko, sodę, cukier kokosowy, przyprawę do piernika i kakao. Na koniec wlewamy masło i miód. Całość wyrabiamy / miksujemy.
Ciasto wyjdzie dość lepkie, ale nie dodajemy zbyt dużo mąki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (grubsze pierniczki są lepsze), wykrawamy kształty i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Nie możesz już doczekać się Świąt? Czy na samą myśl o gotowaniu, sprzątaniu i planowaniu wpadasz w panikę?

Spokojnie 🙂 Przygotowałam dla Ciebie Niezbędnik Małego Smakosza po to, abyś nie musiała tracić swojego cennego czasu na poszukiwanie przepisów.

W zestawie otrzymasz również planer, dzięki któremu na spokojnie i perfekcyjnie zaplanujesz swoje Święta. Zamów swój niezbędnik tutaj.