Zupa jarzynowa z mrożonki
Zupa jarzynowa z mrożonki z kaszą jaglaną. Pyszna, gęsta i pożywna. Nadaje się dla niemowlaka jak i dla starszych dzieci. Nie obawiaj się mrożonek, bo są naprawdę dobre i czasami ratują życie. Zupę przygotujesz w kilka minut, odpada Ci mycie, obieranie, krojenie. Lepiej zjeść taką jarzynową zupę z mrożonki – pełną wartościowych warzyw niż żadną
Przepis na zupę jarzynową z mrożonki
Zupa jarzynowa z mrożonki – idealna dla dzieci
Składniki
- 300–400 g mieszanki mrożonych warzyw (np. jarzynowa, wiosenna – tylko warzywa, bez dodatków!)
- 2-3 łyżki kaszy jaglanej
- 1,5 litra domowego bulionu warzywnego
- lub woda + świeże warzywa do gotowania bulionu – marchew, pietruszka, seler, cebula, zielenina
- 2 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta pieprzu (mielonego lub kilka ziaren)
- natka pietruszki lub koperek – do podania
- sól (dla dorosłych do doprawienia na talerzu)
Wykonanie
- W większym garnku rozpuść łyżkę masła. Wrzuć mrożone warzywa i podsmażaj je przez 3–4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dzięki temu zupa będzie miała głębszy smak, mimo że nie gotujesz bulionu.
- Dodaj wodę (ok. 1,5 litra), przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) i opłukaną kaszę jaglaną.
- Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15–20 minut – aż warzywa i kasza będą miękkie.Na koniec dopraw zupę – sól tylko na talerzu, jeśli gotujesz dla dzieci.Posyp świeżą natką pietruszki lub koperkiem i podawaj.
Wskazówki
Sprawdź skład mrożonki – powinny być tam tylko warzywa, bez żadnych przypraw, tłuszczu czy sosów.
Kasza jaglana świetnie zagęszcza zupę i dodaje wartości odżywczych.
Ta zupa to świetna baza – możesz dodać też fasolkę szparagową, kalafior, a nawet łyżkę śmietanki kokosowej dla kremowej konsystencji.