Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. „Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta”? zapyta z zaciekawieniem „cukrowa ciocia”. Nie dam, bo w święta również chcę zadbać o zdrowie. A z czego zazwyczaj są te piękne zajączki i jajeczka? z cukru i oleju palmowego – nie, dziękuję!

Wkurza mnie faszerowanie dzieci słodyczami! To już wiesz! A najgorsze jest to, że dorośli mają potrzebę zrobić dziecku „przyjemność” i na siłę wpychają dzieciom łakocie.

Święta bez sklepowych słodyczy? Czy to możliwe?

To jest możliwe! Wyczarowanie domowych smakołyków nie jest pracochłonne. Domowe = Ty decydujesz jakie składniki dodasz do wypieku, dzięki temu obejdzie się bez oleju palmowego i sporej ilości. Dla malucha możesz upiec babeczki z dodatkiem słodkiego banana lub gruszki. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszny, słodki jak diabli mazurek wielkanocny. Po jednym kęsie można się całkowicie zasłodzić. Do ciasta dałam 50 g cukru kokosowego (możesz dodać inne słodzidło) i  wyszło bardzo słodkie, więc proponuję zmniejszyć ilość.  Zamiast polewy daktylowej możesz dać dżem 100 % owoców (bez cukru). Eksperymentujcie!

Mazurek wielkanocny

domowy mazurek wielkanocny bez cukru rafinowanego

Mazurek dla dzieci

Składniki
 

Ciasto:

  • 140 g masła
  • 20-50 g cukru kokosowego
  • 180-220 g mąki
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • 1 łyżka zimnej wody

Polewa daktylowa

  • 15 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Dodatki:

  • płatki migdałowe
  • rodzynki
  • płatki kokosowe

Wykonanie

  • Ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto (mi pomógł Thermomix), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy i formujemy np. jajko (trochę ciasta zostawiłam, żeby zrobić wałeczek dookoła jajka).
    Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  • Polewa
    Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Miksujemy z masłem orzechowym i tak przygotowaną pastą smarujemy upieczone ciasto.
    Dekorujemy wybranymi dodatkami.