Przepisy dla dzieci BLW 39
Przed Tobą kolejna dawka inspiracji dla dziecka BLW i całej rodziny. BLW to świetna metoda karmienia dzieci, bo nie musisz gotować lub kupować specjalnych obiadków dla swojego bobasa.
Lila ma 3 lata i 5 miesięcy i jest miłośnikiem zdrowego stylu życia – Małym Smakoszem. Uwielbia owoce, wcina warzywa, pije wodę i kocha domowe słodycze. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, tam dowiesz się trochę więcej o naszych zasadach. Z tego wpisu dowiesz się:
Jakie płatki i z czym ugotować dziecku na śniadanie? (Nie kupujemy gotowców w sklepie)
Jak zrobić pulpeciki dla dziecka BLW?
Czy smakowało nam pieczone awokado?
Co Lila jadła w środę? 39
Menu BLW na cały dzień
Śniadanie
8:00
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym, jagody, winogrona i banan. Płatki owsiane górskie gotujemy na wodzie, po wystudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce.
II śniadanie
10:30
Sok wyciśnięty z jabłek, pomarańczy, zielonej pietruszki i jarmużu.
Lila pije sok rozcieńczony wodą.
Kanapeczki z pastą z czerwonej soczewicy.
Zupa
13:00
Zupa pieczarkowa. Pamiętaj, że dzieci mogą jeść pieczarki (grzyby hodowlane), natomiast hrzyby leśne są zabronione w diecie dziecka do 12. roku życia.
II danie
16:00
Ziemniaki i pulpeciki z marchewką w sosie marchewkowym.
Mięso mielone (500 g) miksuje w thermomixie z przyprawami (zioła, pieprz, słodka papryka, suszona pietruszka). Następnie dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Z przygotowanego mięsa robię pulpeciki i smażę na maśle klarowanym do lekkiego zarumienienia. Później dodaję startą marchewkę i zalewam gorącą wodą. Całość duszę około 20 min, na koniec zagęszczam mielonym siemieniem lnianym i posypuję natką pietruszki. Smacznego!
Podwieczorek
17:30
Nerkowce i rodzynki.
Kolacja
19:00
Od dawna chciałam upiec awokado z jajkiem. Zdjęcia, które widziałam bardzo mnie zachęciły do spróbowania, ale niestety muszę napisać, że ta kolacja okazała się klapą. Pieczone awokado było okropne (nabiera gorzkiego i cierpkiego smaku), Lila spróbowała, wyjadła jajko i pomidorki (już nie możemy doczekać się tych z naszego ogródka). Później dałam jej chleb posmarowany awokado, już bez zapiekania.