Przepisy dla dziecka BLW 20

Zobacz przepisy dla dziecka BLW i całej rodziny. Jeśli wciąż szukasz pomysłów na obiad dla malucha, to jesteś w dobrym miejscu. Co tydzień pokazuję menu mojej córki, po to, aby Cię zainspirować i udowodnić, że nie musisz gotować dwóch różnych obiadów. Jeśli przygotowujesz zdrowe posiłki (bez wzmacniaczy smaku, bez soli itp.) – Twoje dziecko może zjeść to, co reszta rodziny. I na pewno z tego powodu będzie szczęśliwe. Specjalnie dla swojej córki, przed rozszerzaniem diety, zmieniłam nawyki żywieniowe i sposób gotowania. To był idealny moment na rewolucje w kuchni.
Lila  w tym miesiącu ma urodzinki, to już 3 lata!  Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
$

Jak podać awokado dla dziecka (wersja BARDZO leniwa)?

$

Jak zrobić zdrowe kulki czekoladowe a’la nesquik i kto Ci może w tym pomóc?

$

Jak zrobić zupkę ze szpinakiem dla dziecka?

$

Jakie nadzienie do pierogów okazało się hitem?

$

Jak zrobić kotleciki bez mięsa dla dzieci BLW?

Co Lila jadła w środę? 20

Menu na cały dzień BLW

Śniadanie

8:00

Chleb z awokado + warzywa do pochrupania (pmarchewka, pomidory, ogórek). Jeśli mamy trochę więcej czasu to można przygotować sałatkę z awokado lub jakaś pastę. Tym razem poszłam na łatwiznę tongue-out

II śniadanie

10:30

Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Zobacz przepis na domowe płatki nesquik. Trochę jest roboty z tymi kuleczkami, ale to też fajny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem w kuchni. Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Domowe płatki to idealny zamiennik gotowców ze sklepu, które zawierają głównie cukier i olej palmowy. Nie kupuj – zrób (z dzieckiem) sama 🙂

Zupa

13:00

Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej – poniosło mnie w kuchni, hahaha! laughing W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać.

II danie

16:00

Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Przestały nam smakować (a raczej nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie – chciałam spróbować czegoś nowego. I tak już kolejny raz zajadamy się pysznymi pierogami, które zawsze lepi moja mama, bo sama nie mam cierpliwości i średnio wychodzi mi jeden na 5 minut. Nadzienie to ugotowana zielona soczewica, zeszklona na maśle klarowanym cebulka, surowe jajko i przyprawy.

Podwieczorek

17:30

Ciasteczka kokosowe i sok wyciśnięty z buraka, jabłka i gruszki. Na początku Lili nie posmakował, bo mówiła, że za kwaśny (według mnie baaaardzo słodki). Jak drugi raz skosztowała to chciała więcej i więcej.

Kolacja

19:00

Kotlety ryżowe z jajkami. Proste w przygotowaniu i pyszne kotlety bez mięsa dla dzieci.

Przepis na kotleciki z ryżem dla dzieci BLW

Składniki

150 g ryżu

5 jajek ugotowanych na twardo

mała marchewka starta na małych oczkach

1 jajko

otręby do panierowania

 pieprz

sól  kłodawska (w wersji dla rodziców)

Wykonanie

Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym.

Smacznego!