Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 11
Co Lila jadła w środę? 11
Menu BLW na cały dzień
Śniadanie
8:00
Rozpoczęliśmy dzień od owsianki gotowanej na wodzie z dodatkiem jogurtu naturalnego, kawałków jabłka i szczypty cynamonu. Oczywiście nie zapomnieliśmy o zdrowych nasionach lnu. Prosta receptura – płatki owsiane gotujemy w wodzie, po ostudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce.
II śniadanie
10:00
Muffinki drożdżowe na mleku owsianym, z truskawkami i kruszonką. Kilka sztuk zostało z poprzedniego dnia i Lila z przyjemnością skonsumowała je na drugie śniadanie
Zupa
13:00
Zupa jatzynowa. W miseczce zagościła dzisiaj ulubiona brukselka. To aktualnie numer 1 wśród warzyw. Oprócz tego znalazły się w niej zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek.
II danie
16:00
Kto z nas nie pamięta smaku dzieciństwa – pampuchy, buchty czyli delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku, szczególnie w sezonie truskawkowym, warto sobie na nie pozwolić. Tym razem eksperymentowaliśmy z mlekiem owsianym. A do tego pyszny sos z truskawek i jogurtu naturalnego.
Podwieczorek
17:30
W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki w sklepie. Zrywam sobie na bieżąco listek i wrzucam do wyciskarki, jajecznicy lub zupy itd. Lila piła sok wyciśnięty z jabłka, jarmużu, mięty i sałaty masłowej.
Kolacja
19:00
Strasznie objedliśmy się tymi bułami. Na kolacje Lila zerwała sałatę, ugotowałam jajka i zrobiliśmy pyszne kanapki.