Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 11

Ile razy się zastanawiasz, co ugotować swojemu dziecku na śniadanie, obiad czy kolacje? Brakuje Ci już pomysłów? Jesteś w idealnym miejscu!
Cześć, nazywam się Gosia i co tydzień pokazuję co Lila jadła po to, abyś mogła się zainspirować laughing
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego truskawki często pojawiają się w naszym menu. Robimy truskawkowe lody, pieczemy muffinki z truskawkami lub po prostu wrzucamy do jogurtu naturalnego. Ta środa była baaardzo truskawkowa!
Ważne informacje dla nowych czytelników:
Lila ma 2 lata i 9 miesięcy – jest małym smakoszem – zajada się sałatą, swoje koleżanki częstuje natką pietruszki prosto z ogródka i nie może zrozumieć, dlaczego tego nie jedzą laughing Uwielbia pić wodę i pokochała domowe słodycze.  Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
$
Jak zrobić owsiankę?
$
Na jakim mleku zrobiłam muffinki drożdżowe?
$
Jakie jest ulubione warzywo Liliany?
$
Z jakich warzyw zrobiliśmy sok?

Co Lila jadła w środę? 11

Menu BLW na cały dzień

Śniadanie

8:00

Rozpoczęliśmy dzień od owsianki gotowanej na wodzie z dodatkiem jogurtu naturalnego, kawałków jabłka i szczypty cynamonu. Oczywiście nie zapomnieliśmy o zdrowych nasionach lnu. Prosta receptura – płatki owsiane gotujemy w wodzie, po ostudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce.

II śniadanie

10:00

Muffinki drożdżowe na mleku owsianym, z truskawkami i kruszonką. Kilka sztuk zostało z poprzedniego dnia i Lila z przyjemnością skonsumowała je na drugie śniadanie smile

Zupa

13:00

Zupa jatzynowa. W miseczce zagościła dzisiaj  ulubiona brukselka. To aktualnie numer 1 wśród warzyw. Oprócz tego znalazły się w niej zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek.

II danie

16:00

Kto z nas nie pamięta smaku dzieciństwa – pampuchy, buchty czyli delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku, szczególnie w sezonie truskawkowym, warto sobie na nie pozwolić. Tym razem eksperymentowaliśmy z mlekiem owsianym. A do tego pyszny sos z truskawek i jogurtu naturalnego.

Podwieczorek

17:30

W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki w sklepie. Zrywam sobie na bieżąco listek i wrzucam do wyciskarki, jajecznicy lub zupy itd. Lila piła sok wyciśnięty z jabłka, jarmużu, mięty i sałaty masłowej.

Kolacja

19:00

Strasznie objedliśmy się tymi bułami. Na kolacje Lila zerwała sałatę, ugotowałam jajka i zrobiliśmy pyszne kanapki.