budyń jaglany dla dzieci

Budyń jaglany z truskawkami

Składniki
 

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • około 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1 banan
  • 8 truskawek

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie, według wskazówek na opakowaniu.
  • Do misy blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, banana, wlewamy ½ szklanki mleka i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję i jeśli jest za gęsta dolewamy pozostałe mleko.
  • Bananowy budyń dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy umyte truskawki. Miksujemy.
  • Przekładamy do miseczki i dekorujemy owocami.

Wskazówki

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy wypłukać w wodzie, a najlepiej zalać wrzątkiem, dzięki czemu kasza nie będzie miała smaku goryczki.
książka domowe słodycze