Czekoladowa owsianka z kaki BLW

Czekoladowa owsianka to świetna alternatywa dla gotowych płatków czekoladowych z dodatkiem cukru. Zobacz przepis na słodkie śniadanie dla Małego Smakosza.

Przepis na czekoladową owsiankę z kaki

czekoladowa owsianka z kaki BLW

Czekoladowa owsianka z kaki

LADYOCHMISTRZYNI

Składniki
 

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 300 ml gorącej wody
  • ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 kaki

Wykonanie

  • Płatki owsiane wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą – przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej wieczorem na całą noc).
  • Kiedy płatki napęcznieją, wrzucamy je do małego garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy kakao, masło orzechowe i gotujemy na małym gazie.
  • Kaki obieramy i miksujemy za pomocą blendera na papkę.
  • Do miseczek nakładamy porcję owsianki, dodajemy kaki i posypujemy np. kulkami kukurydzianymi.

Wskazówki

Płatki owsiane najlepiej zalać wodą wieczorem i odstawić do napęcznienia przez noc.
Dzięki temu rano wystarczy krótko podgrzać i dodać resztę składników.
Zamiast kaki, możesz dodać starte jabłko, maliny lub banana.
Owsiankę możesz udekorować amarantusem ekspandowanym, płatkami migdałowymi lub kulkami kukurydzianymi.
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI