Czekoladowa owsianka z kaki BLW
Czekoladowa owsianka to świetna alternatywa dla gotowych płatków czekoladowych z dodatkiem cukru. Zobacz przepis na słodkie śniadanie dla Małego Smakosza.
Przepis na czekoladową owsiankę z kaki
Czekoladowa owsianka z kaki
Składniki
- 6 łyżek płatków owsianych
- 300 ml gorącej wody
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 kaki
Wykonanie
- Płatki owsiane wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą – przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej wieczorem na całą noc).
- Kiedy płatki napęcznieją, wrzucamy je do małego garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy kakao, masło orzechowe i gotujemy na małym gazie.
- Kaki obieramy i miksujemy za pomocą blendera na papkę.
- Do miseczek nakładamy porcję owsianki, dodajemy kaki i posypujemy np. kulkami kukurydzianymi.
Wskazówki
Płatki owsiane najlepiej zalać wodą wieczorem i odstawić do napęcznienia przez noc.
Dzięki temu rano wystarczy krótko podgrzać i dodać resztę składników.
Zamiast kaki, możesz dodać starte jabłko, maliny lub banana.
Owsiankę możesz udekorować amarantusem ekspandowanym, płatkami migdałowymi lub kulkami kukurydzianymi.