Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło to ostatnio mój ulubiony dodatek do obiadu czy kolacji. Idealna do mięs lub jako ciepły posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakuje, ma piękny kolor (“mamo! fioletowy- mój ulubiony” laughing), a oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Z jednej główki mamy cały gar kapusty na ciepło, który starcza nam na 2 dni! laughing Przepis banalnie prosty, nawet przypraw nie dodaję, bo dodatek jabłka i soku z cytryny w zupełności wystarczy. Zobacz przepis na czerwoną kapustę na ciepło i zapisz ją na liście zakupów.
czerwona kapusta na ciepło

Przepis na czerwoną kapustę na ciepło

Składniki:

1 mała kapusta

2 jabłka

 sok z 1 cytryny

ziele angielskie, liście laurowe (opcjonalnie)

pieprz do smaku

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i lście laurowe (opcjonalnie) i gotujemy około 20 minut (mieszamy w trakcie gotowania).  Po tym czasie wodę odlewamy, dodajemy starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny.  Dusimy jeszcze kilka minut z masłem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

nie dodajemy cukru (tak jak w tradycyjnym przepisie).
N

Wskazówki

Kapustę możesz gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Dorośli mogą sobie posolić kapustę po ugotowaniu (na talerzu).

czerwona kapusta na ciepło
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: