Czym zastąpić biały cukier?
Czy istnieją zamienniki cukru białego? Tak. Czy są zdrowe? To zależy. Dzisiaj przedstawiam pięć popularnych zamienników, których możesz używać. Pamiętaj tylko o jednym – wybierając cukier kokosowy czy syrop klonowy, zwróć uwagę na to, ile dodajesz tych produktów do ciast, ciasteczek, placków itd. Bo oprócz zamiany cukru rafinowanego na „zdrowsze zamienniki” ważna jest jeszcze ilość. Nie chodzi o to, aby zamienić w przepisie szklankę cukru białego na szklankę cukru kokosowego czy miodu. Korzystaj z niektórych zamienników, ale w mniejszej ilości. Wtedy będzie to bardzo wartościowa zmiana.
Zdrowsze zamienniki cukru białego
1. Owoce
Najlepsze i najmniej przetworzone zamienniki to świeże owoce. Korzystaj z nich jak najczęściej. Banany świetnie sprawdzą się w ciastach i ciasteczkach. Owocami możesz osłodzić śniadanie – wrzuć starte jabłko lub pokrojoną gruszkę do owsianki.
2. Miód
Miód ma właściwości prozdrowotne, zawiera dużo mikroelementów, np. wapń, potas, chlor, magnez, żelazo, oraz witamin: A, C, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Podajemy go dzieciom po 12. miesiącu życia. Lepiej nie dodawać go do wypieków, bo w wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości.
3.Daktyle
Daktyle to pyszne owoce, które zawierają magnez, wapń, żelazo. Świetnie sprawdzają się do przygotowania kulek mocy. Jeśli zmiksujesz je wraz z orzechami, to możesz zrobić bardzo słodkie i zdrowe batoniki lub kulki, które dodadzą Ci energii.
4. Syrop klonowy
Syrop klonowy jest pozyskiwany z pnia klonu. Ma jasnobrązową barwę – zawiera potas, magnez, wapń, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Używamy go do polewania naleśników i placków.
5. Cukier kokosowy
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z palmy kokosowej. W porównaniu z cukrem rafinowanym ma kilka składników odżywczych. Może być stosowany do ciasteczek i innych wypieków.
Co zamiast białego cukru?
Owoce to najlepsze opcja, ale nie do wszystkiego możemy je wykorzystać. Pamiętaj, że w diecie niemowlaka cukier jest na liście produktów zakazanych. Takiemu maluchowi nie podawaj też „zdrowszych zamienników” typu cukier kokosowy czy syrop klonowy. Niemowlęta naprawdę tego nie potrzebują.
Mam nadzieję, że korzystając z zamienników, zwrócisz uwagę na ilość i będziesz dodawać znacznie mniej słodzideł.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.