Czym zastąpić jajko?
Czym zastąpić jajko? Często o to pytacie, dlatego w tym poście znajdziecie 8 najpopularniejszych zamienników.
Czasami jajko można po prostu pominąć 🙃 Jeśli natomiast potrzebujesz substancji, która zwiąże wszystkie składniki, zobacz zdjęcie lub opis poniżej. My często zamiast jajka używamy siemienia lnianego np. do kotlecików.
Co dodać zamiast jajka?
Jajko pełni istotną funkcję – łączy i spulchnia składniki. Co zrobić jeśli musimy je wyeliminować z diety z powodu alergii? A może masz ochotę na babeczki, ale zabrakło Ci jajek?Czasami można jajko w przepisie po prostu pominąć. A co zrobić, gdy potrzebna jest substancja, która zwiąże wszystkie składniki? Zobacz listę 8 najpopularniejszych zamienników
1. Siemię lniane
1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki wody = 1 jajko.
Idealne do kotletów mięsnych.
Nasiona chia
1 łyżka chia + 1/3 szklanki wody = 1 jajko
Możesz je wykorzystać do placków.
3. Olej
1 jajko = 1/4 szklanki oleju.
Możesz go wykorzystać do ciast i ciasteczek.
4. Banan
Papka z 1/2 banana = 1 jajko – przyda się do wypieków.
5. Awokado
Ma kremową konsystencję – dzięki temu łączy pozostałe składniki.
Przyda się do ciast czekoladowych.
6. Mus z jabłka
około 1/4 szklanki.
Dodaj do muffinek i innych słodkich wypieków.
7. Aquafaba
Woda z ciecierzycy – ubija się podobnie jak jajka.
8. Masło orzechowe
Zwiąże składniki. Polecane do wypieków.
3 łyżki = 1 jajko
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.