Czym zastąpić jajko?

Czym zastąpić jajko?⁠ Często o to pytacie, dlatego w tym poście znajdziecie 8 najpopularniejszych zamienników. ⁠
Czasami jajko można po prostu pominąć 🙃⁠ Jeśli natomiast potrzebujesz substancji, która zwiąże wszystkie składniki, zobacz zdjęcie lub opis poniżej. My często zamiast jajka używamy siemienia lnianego np. do kotlecików. ⁠

Co dodać zamiast jajka?

Jajko pełni istotną funkcję – łączy i spulchnia składniki. Co zrobić jeśli musimy je wyeliminować z diety z powodu alergii? A może masz ochotę na babeczki, ale zabrakło Ci jajek?Czasami można jajko w przepisie po prostu pominąć. A co zrobić, gdy potrzebna jest substancja, która zwiąże wszystkie składniki? Zobacz listę 8 najpopularniejszych zamienników

5

1. Siemię lniane

1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki wody = 1 jajko.

Idealne do kotletów mięsnych.

5

Nasiona chia

1 łyżka chia + 1/3 szklanki wody = 1 jajko

Możesz je wykorzystać do placków.

5

3. Olej

1 jajko = 1/4 szklanki oleju.

Możesz go wykorzystać do ciast i ciasteczek.

5

4. Banan

Papka z 1/2 banana = 1 jajko – przyda się do wypieków.

5

5. Awokado

Ma kremową konsystencję – dzięki temu łączy pozostałe składniki.

Przyda się do ciast czekoladowych.

5

6. Mus z jabłka

około 1/4 szklanki.

Dodaj do muffinek i innych słodkich wypieków.

5

7. Aquafaba

Woda z ciecierzycy – ubija się podobnie jak jajka.

5

8. Masło orzechowe

Zwiąże składniki. Polecane do wypieków.

3 łyżki = 1 jajko

Czym zastąpić jajko?

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.

Kliknij tutaj i przejdź do sklepu. Zamów swój egzemplarz już dziś, by rozpocząć kulinarne odkrywanie z dzieckiem.