Domowa czekolada dla dzieci

Czy można podać małemu dziecku czekoladę? Od kiedy czekolada dla niemowląt (!) ? Jeśli masz na myśli pierwszą lepszą czekoladę ze sklepu, która w składzie zawiera masę cukru, olej palmowy to radzę jej nie podawać małemu dziecku, tym bardziej niemowlakowi! Jeśli chcesz podać wyrób czekoladopodobny to … lepiej tego nie rób – po prostu! Po co przyzwyczajać malucha do takich badziewiatych produktów? Wiem, że znalezienie w sklepie dobrej (bez zbędnych dodatków) czekolady graniczy z cudem. A jeśli już ten cud się znajdzie to kosztuje miliony! I właśnie dlatego często przygotowuję domową czekoladę i ze smakiem się nią zajadamy! Tak naprawdę to robię dla swojego ciała przysługę, bo domowa czekolada składa się z bardzo pożywnych składników takich jak kakao, olej kokosowy, orzechy, nasiona chia, kasza jaglana ekspandowana, rodzynki, daktyle i miód.  Śledząc przepisy na domowe słodycze pewnie zauważyłaś, że w większości pojawiają się te same składniki. Ma to swoje plusy: kupując słoik oleju kokosowego lub buteleczkę syropu klonowego, możesz wykorzystać te produkty w wielu przepisach i wyczarować mnóstwo domowych smakołyków. Nie ukrywam, że to moje ulubione produkty. Mam nadzieję, że lubisz olej kokosowy?

domowa czekolada

Przepis na domową czekoladę z bakaliami

Jak zrobić samemu czekoladę? To nic skomplikowanego. Wystarczy kilka minut, aby przygotować zdrową czekoladę dla dzieci.

Składniki możesz komponować wedle uznania. W naszej czekoladzie znalazły się:

rodzynki

orzeszki

nasiona chia

kasza jaglana ekspandowana

Czekolada to olej kokosowy nierafinowany (3 kopiaste łyżki), miód (2 łyżki) i kakao (2 łyżki).
Wykonanie
W rondelku na małym ogniu mieszamy olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy wybrane dodatki i zalewamy przygotowaną wcześniej czekoladą. Ja dwa razy robiłam masę czekoladową, bo po wlaniu pierwszej porcji okazało się, że jest jej za mało. Także spokojnie, jak będzie za mało to dorabiamy ? Po wymieszaniu, całość wlewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wsadzamy do lodówki (lub zmrażarki) na kilka godzin. Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz jak ma wyglądać konsystencja to poniżej jest filmik, w którym Lila pokazuje jak należy mieszać składniki tańcząc do rytmu piosenki – gwarantuję, że po obejrzeniu filmu domowa czekolada na pewno wyjdzie sssmakowita!
domowa czekolada
domowa czekolada
domowa czekolada