Domowa czekolada z bakaliami

Czekolada wywołuje radość, poprawia humor i sprawia, że wszystko wydaje się lepsze. Już nawet po zjedzeniu jednej kostki, zły dzień staje się piękniejszy. Ale kto zjada tylko jedną i odkłada resztę? No?! Ręka do góry. Idealna do kawy, herbaty, do pracy, w szkole lub nawet na otarcie łez. Znalezienie w sklepie dobrej, bez zbędnych dodatków czekolady graniczy z cudem. A jeśli już ten cud się znajdzie to kosztuje miliony! I właśnie dlatego często przygotowuję domową czekoladę i zajadamy się nią bez poczucia winy! Tak naprawdę to robię dla swojego ciała przysługę, bo domowa czekolada składa się z bardzo pożywnych składników takich jak kakao, olej kokosowy, orzechy, nasiona chia , kasza jaglana ekspandowana, rodzynki, daktyle i miód. Nie ma w niej ani grama cukru rafinowanego, niezdrowych tłuszczów czy E „witamin”. Śledząc przepisy na domowe słodycze pewnie zauważyłaś, że w większości pojawiają się te same składniki. Ma to swoje plusy: kupując słoik oleju kokosowego lub buteleczkę syropu klonowego, możesz wykorzystać te produkty w wielu przepisach i wyczarować mnóstwo domowych smakołyków. Nie ukrywam, że to moje ulubione produkty. Mam nadzieję, że lubisz olej kokosowy?

Przepis na domową czekoladę z bakaliami

Składniki możesz komponować wedle uznania. W naszej czekoladzie znalazły się:

rodzynki

orzeszki

nasiona chia

kasza jaglana ekspandowana

Czekolada to olej kokosowy nierafinowany (3 kopiaste łyżki), miód (2 łyżki) i kakao (2 łyżki).
Wykonanie
W rondelku na małym ogniu mieszamy olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy wybrane dodatki i zalewamy przygotowaną wcześniej czekoladą. Ja dwa razy robiłam masę czekoladową, bo po wlaniu pierwszej porcji okazało się, że jest jej za mało. Także spokojnie, jak będzie za mało to dorabiamy ? Po wymieszaniu całość wlewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wsadzamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz jak ma wyglądać konsystencja to poniżej jest filmik, w którym Lila pokazuje jak należy mieszać składniki tańcząc do rytmu piosenki – gwarantuję, że po obejrzeniu filmu domowa czekolada na pewno wyjdzie sssmakowita!

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: