Domowa czekośliwka

Czekośliwka czyli pyszne połączenie śliwki z czekoladą. Przepis jest banalnie prosty, w dodatku czekośliwka tak naprawdę robi się sama. Wystarczy tylko umyć owoce, pozbyć się pestek, wrzucić do garnka i czasami pomieszać w trakcie gotowania. My do naszych domowych powideł nie dodajemy ani grama cukru. Jeśli po ugotowaniu okaże się, że dla Twojej rodziny czekośliwka jest kwaśna i mało słodka, to wsyp odrobinę ksylitolu lub cukru kokosowego. Jeśli wykorzystasz dojrzałe śliwki, to myślę, że obejdzie się bez dosładzania. Wystarczą dwa składniki, aby zrobić pyszną czekośliwkę, która przyda się do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Domowa czekośliwka to kolejna, zdrowa alternatywa znanej nutelli.

Zobacz inne smarowidła, które zastępują nam sklepową nutellę:

E-Book "Domowe słodycze"

popularne słodycze w zdrowszej – domowej wersji

To teraz czas na kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże Ci znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory. Wystarczy ciepła herbatka z imbirem, mały słoiczek czekośliwki i łyżeczka laughing

Przepis na domową czekośliwkę

Składniki

1 kg śliwek

100 g gorzkiej czekolady (u nas 85 % kakao)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Do garnka dodajemy odrobinę wody (kilka łyżek) i wrzucamy śliwki. Gotujemy około 30 – 40 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Z tej porcji wyjdą dwa średnie słoiki, więc generalnie nie ma co pasteryzować wink Czekośliwkę wkładamy do słoika i po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Smacznego!

zamiast czekolady możesz użyć kakao

można dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem (nam taki smak odpowiadał).

z tej porcji wyjdą dwa średnie słoiki

Nie wiem czy robisz co roku jakieś przetwory czy nie, ale czekośliwka musi znaleźć się w Twojej spiżarce. Przepis jest naprawdę prosty i na pewno każdy sobie z tym poradzi – nie ma wymówek. I proszę Cię – nie kupuj kilograma śliwek. To się nie opłaca laughing Weź co najmniej z pięć kilo, wsadź do wielkiego gara, ugotuj i zapasteryzuj. Zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu – nie będziesz chyba codziennie śliwek gotować?

Domowe słodycze

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: