Domowa granola

Domowa granola –  moja miłość do niej jest wielka. Przygotowanie przekąski trwa dosłownie 5 minut, a radość z chrupania ogromna. W dodatku jest lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie domowej granoli jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i zdrowsze. U nas słoik granoli zawsze stoi w szafce – w razie potrzeby można otworzyć laughing Domowa granola najczęściej ląduje w jogurcie naturalnym, ale zdarza się, że jemy ją bez dodatków, po prostu chrupiemy jak chipsy! Zamień sklepowe produkty na domowe! Od dzisiaj nie ma wymówek! Upiecz porcję chrupiącego musli i ciesz się smakiem przez najbliższe dni.

Przepis na domową granolę

domowa granola

Domowa granola

Składniki
 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki orzechów (włoskich, nerkowca, laskowych)
  • szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3-4 łyżki miodu

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsyp wszystkie składniki i wymieszaj.
  • Wlej miód i ponownie wymieszaj.
  • Rozłóż granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  • Podawaj z owocami i jogurtem naturalnym.

Wskazówki

Mieszaj granolę podczas pieczenia.
Miód podajemy po 12. miesiącu życia.
Miód możesz zamienić na syrop klonowy.
Granolę możesz przechowywać w słoiku.
Idealna do jogurtu naruralnego.

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Patrząc na skład granoli ze sklepu można śmiało stwierdzić, że nic w niej dobrego nie ma – sam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, rodzynki siarkowane i chipsy bananowe (11%) – reszta to wypełniacze i aromaty – a taka mała paczuszka kosztuje miliony monet. Którą wersję wybierasz?

domowa granola porównanie składników
Domowa granola to idealny dodatek do jogurtu naturalnego. Liliana uwielbia takie połączenie. Daj znać co myślisz o takiej granoli i czy planujesz zrobić domową wersję?

Jak podawać domową granolę?

Z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Na mleku lub napoju roślinnym.
Jako chrupiącą posypkę do owsianki lub smoothie bowl.
Samodzielnie jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.


Dlaczego warto zrobić granolę w domu?

Wiesz, co jesz – bez konserwantów i zbędnego cukru.
Możesz stworzyć ulubione smaki dziecka – z suszonymi owocami, kakao, cynamonem czy kokosem.
Jest tańsza niż sklepowa i starcza na wiele porcji.
To świetny sposób na zwiększenie błonnika w diecie dziecka.


Zadbaj o zdrowie swojego dziecka każdego dnia!

Jeśli szukasz więcej zdrowych i szybkich przepisów na śniadania i przekąski dla dzieci, sprawdź mój ebook „50 przepisów na śniadania dla dzieci”.

Znajdziesz w nim pomysły, dzięki którym Twoje dziecko:

✔️ chętnie zje pełnowartościowe śniadanie,
✔️ będzie miało energię na cały dzień,
✔️ a Ty przestaniesz się zastanawiać, co przygotować rano.

🛒 Zobacz e-booka z przepisami na śniadania dla dzieci. Wejdź tutaj.

Najlepszy moment, aby zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe swojego dziecka, jest teraz.

śniadanie dla dzieci ebook