Domowa granola

Domowa granola –  moja miłość do niej jest wielka. Przygotowanie przekąski trwa dosłownie 5 minut, a radość z chrupania ogromna. W dodatku jest lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie domowej granoli jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i zdrowsze. U nas słoik granoli zawsze stoi w szafce – w razie potrzeby można otworzyć laughing Domowa granola najczęściej ląduje w jogurcie naturalnym, ale zdarza się, że jemy ją bez dodatków, po prostu chrupiemy jak chipsy! Zamień sklepowe produkty na domowe! Od dzisiaj nie ma wymówek! Upiecz porcję chrupiącego musli i ciesz się smakiem przez najbliższe dni.

Przepis na domową granolę

Składniki

płatki owsiane górskie

orzechy

rodzynki

wiórki kokosowe

słonecznik

pestki dyni

miód / syrop klonowy / syrop daktylowy

olej kokosowy (opcjonalnie)

Tak naprawdę nie trzymam się jakiegoś jednego przepisu i konkrentych proporcji. Po prostu wrzucam na oko różne dodatki. Dzięki temu, domowa granola nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem wychodzi inna w smaku. Możesz dostosować przepis do swoich potrzeb, dodając ulubione orzechy, nasiona czy suszone owoce. Głównym składnikiem są płatki owsiane (górskie, nie błyskawiczne), resztę dodaję na oko, wedle uznania: rodzynki, słonecznik, kokos, siemię lniane, orkisz, amarantus ekspandowany, orzechy czy migdały. Wybrane składniki wystarczy wsypać do miski i polać miodem/syropem klonowym lub syropem daktylowym, a następnie wszystko wymieszać. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. W czasie pieczenia należy kilka razy przemieszać, żeby granola równomiernie się upiekła. Smacznego!

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Patrząc na skład granoli ze sklepu można śmiało stwierdzić, że nic w niej dobrego nie ma – sam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, rodzynki siarkowane i chipsy bananowe (11%) – reszta to wypełniacze i aromaty – a taka mała paczuszka kosztuje miliony monet ? Którą wersję wybierasz?

Domowa granola to idealny dodatek do jogurtu naturalnego. Liliana uwielbia takie połączenie. Daj znać co myślisz o takiej granoli i czy planujesz zrobić domową wersję?

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: