Domowy syrop na kaszel
Domowa mikstura – syrop na kaszel, który pomaga oczyścić płuca. Wszystkie syropy, które można kupić w aptece zawierają aromaty, konserwanty, a także barwniki. Znasz mnie i pewnie już się domyślasz, że staję na głowie, aby uniknąć kupowania takich produktów. Staram się zrobić w domu naturalny syrop, a po ten z apteki sięgam już naprawdę w ostateczności. Najbardziej znanym domowym syropem, jest ten z cebuli, do którego można dorzucić cytrynę i imbir, a całość zalać miodem. Kolejnym słynnym syropem, który pomaga nam w trakcie przeziębienia jest syrop z buraka. Dzisiaj podam Ci przepis na domową miksturę, która w szybkim tempie poradzi sobie z kaszlem mokrym oraz pozbędzie się zalegającej wydzieliny. Właśnie dzisiaj kolejny raz zrobiłam ten domowy syrop i przyznaję, że efekty naprawdę są widoczne. Przepis jest banalnie prosty, potrzebujesz trzech składników – zakładam, że imbir i miód masz zawsze w domu? Marchew oprócz tego, że naładowana jest beta-karotenem, to źródło błonnika, witaminy B6, potasu i przeciwutleniaczy. Imbir jest przeciwzapalny – idealny na przeziębienie, bo hamuje rozwój choroby. Dodając do syropu miód, nasza domowa mikstura zyska właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ale – co najważniejsze, syrop będzie bardziej zjadliwy – pamiętaj o tym, że jak przesadzisz z imbirem, to wyjdzie ostra papka i ciężko będzie przekonać dziecko do zjedzenia domowej mikstury. Lila na początku uciekała, a teraz wie, że to jej pomaga i się zmusza zagryzając szybko jabłkiem, albo popijając dużą ilością wody. I później triumfalnie ogłasza „widzisz jaka jestem dzielna”? Zobacz przepis na najlepszy syrop na kaszel.
Przepis na domowy syrop na kaszel
Domowy syrop na kaszel
Składniki
- 1 marchewka (najlepiej taka eko, bio, prosto z targu)
- kawałek imbiru
- 1-2 łyżki miodu
- woda
Wykonanie
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (do zakrycia marchwi). Marchew gotujemy na średnim ogniu i w tym czasie przygotowujemy imbir – obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i gotujemy dalej – do miękkości marchewki.
- Po ugotowaniu wodę odcedzamy (nie wylewamy!) i odstawiamy do wystygnięcia, marchewkę z imbirem blendujemy. Do wody, która pozostała po gotowaniu dodajemy miód i całość przelewamy do papki marchewkowej – mieszamy i przekładamy do słoiczka.
Wskazówki
Domowe słodycze
Tort na roczek bez cukru
Tort na roczek bez cukruRoczek to wyjątkowy moment w życiu dziecka i całej rodziny. Jednym z kluczowych elementów urodzinowego świętowania jest oczywiście tort. Ale co zrobić, gdy chcemy podać naszemu maluchowi coś smacznego, ale zarazem zdrowego? Oto szybki przepis...
Skyrnik z wiśniami
SKYRNIK - raz upieczesz, będziesz go piekła co chwilę. Sprawdź składniki i działaj.Skyrnik z wiśniami - PRZEPISPlanowanie posiłków dla dzieci bywa czasochłonne, zwłaszcza gdy brakuje inspiracji. Moje e-booki z przepisami oferują nie tylko pyszne, ale i łatwe do...
Ciastka dla dzieci bez cukru
Ciastka dla dzieci bez cukruCiastka dla dzieci z dodatkiem banana. To prosta alternatywa dla popularnych przekąsek dostępnych w sklepach, pozwalająca nam mieć kontrolę nad tym, co trafia do żołądka naszych maluchów. Przekonaj się, że zdrowa żywność dla najmłodszych...
Menu dla dzieci – co Lila jadła?
Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77
Przepisy dla dzieci i całej rodzinyChcesz, żeby Twoje dziecko rosło zdrowo i silne? Zdrowe odżywianie to podstawa. W serii "Co Lila jadła" znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak urozmaicić dietę Twojego dziecka i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników...
Menu dla dzieci – Co Lila jadła? 75
Sprawdź kolejne propozycje.
Przepisy BLW jadłospis – co Lila jadła?
Jadłospis dla całej rodziny. Sprawdź, co Lila jadła.