Domowa wędlina dla dzieci BLW
Pyszna i zdrowa wędlina dla Małego Smakosza. Nie zawiera zbędnych dodatków. Idealna do kanapek, na śniadanie lub kolację.
Składniki
- 1 filet z indyka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta tymianku
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oleju
Wykonanie
- Do miseczki wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Całość mieszamy.
- Fileta polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
- Pomarańczę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Fileta obkładamy kawałkami pomarańczy i przykrywamy papierem.
- Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Wskazówki
ZDROWIEJ, BO: domowa wędlina nie zawiera soli ani innych zbędnych dodatków, które można znaleźć w gotowej wędlinie ze sklepu.
Zamarynowanego indyka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc.
Upieczone mięso może być również dodatkiem do obiadu.
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.