domowa wędlina dla dzieci

Domowa wędlina dla dzieci BLW

Lady Och Mistrzyni
Pyszna i zdrowa wędlina dla Małego Smakosza. Nie zawiera zbędnych dodatków. Idealna do kanapek, na śniadanie lub kolację.

Składniki
 

  • 1 filet z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta tymianku
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie

  • Do miseczki wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Całość mieszamy.
  • Fileta polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
  • Pomarańczę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Fileta obkładamy kawałkami pomarańczy i przykrywamy papierem.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Wskazówki

ZDROWIEJ, BO: domowa wędlina nie zawiera soli ani innych zbędnych dodatków, które można znaleźć w gotowej wędlinie ze sklepu.
Zamarynowanego indyka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc.
Upieczone mięso może być również dodatkiem do obiadu.
kolacja,śniadanie
indyk,wędlina