Mam do wykorzystania 500 g masła orzechowego, dobrego bez zbędnych dodatków: soli, cukru i oleju palmowego. Jednym słowem marzenie. Lila dostała taki fajny prezent na Mikołaja. Zna się ten staruszek na rzeczy, mówię Ci (tylko trzeba mu czasami podpowiedzieć ) – trafił w dziesiątkę, a ja nie wiem jak to masło przerobić. Pustka w głowie (oczywiście jak nie miałam masła orzechowego w kuchni to tysiąc pomysłów na ciasta i ciasteczka orzechowe). Aż tu nagle w ostatnią sobotę o 23 wieczorem mnie olśniło i jeszcze przed pójściem spać zrobiłam na próbę eksperyment! Czas przygotowania? 3 minuty! A w  niedzielę jedliśmy na deser pyszne batoniki.

Domowe batoniki z masłem orzechowym

Przepis na domowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki
olej kokosowy np. 5 łyżek
masło orzechowe (tyle samo co oleju kokosowego)
syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu życia)
kakao (wedle uznania)
gryka ekspandowana (około 1 szklanka)
Wykonanie
W rondelku podgrzewamy masło orzechowe i olej kokosowy, dodajemy kakao i na końcu miód. Po wymieszaniu się składników dodajemy grykę ekspandowaną (wsypałam na oko, to nie ma znaczenia moim zdaniem – najwyżej będzie mniej czekolady – więcej chrupania). Keksówkę wykładamy folią aluminiową i wlewamy gotową masę. Całość dajemy do lodówki i po zastygnięciu kroimy w paski.
Smacznego!
Domowe batoniki z masłem orzechowym
Domowe batoniki z masłem orzechowym