Domowe biszkopciki a’la petitki to puszyste kółeczka, idealne do małej rączki. Nie wiem jak to możliwe ?, ale zupełnie ominęliśmy etap biszkopcików w diecie Liliany! Te okrąglutkie ciasteczka niewątpliwie kojarzą się z dzieciństwem. W zeszłym tygodniu upiekłyśmy, pierwszy raz w życiu, domowe biszkopciki a’la petitki. Wielu rodzicom wydaje się, że te lekkie ciasteczka ze sklepowej półki są idealnym pomysłem na przekąskę w czasie spaceru. Niestety tak nie jest. Wystarczy bliżej przyjrzeć się etykiecie.

Przepis na domowe biszkopciki a’la petitki

Składniki
3 jajka
1-2 łyżki cukru kokosowego
50 g – 60 g mąki (najpierw dałam 50 g, po wymieszaniu stwierdziałam, że dorzucę jeszcze 10 g ?)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wykonanie
Białka ubijamy i powoli wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy po żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach.

Aby wyszły piękne i okrągłe biszkopciki proponuję upiec je w formie do muffinów (wcześniej trzeba wysmarować porządnie masłem).

Niektóre biszkopty upiekłam w silikonowych foremkach – idealnie odchodzą. Jeśli nie masz foremek to nałóż małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Cukier kokosowy można zamienić na syrop klonowy lub ksylitol.

Porównanie składników

Mam nadzieję, że po tym zestawieniu nikt się już nie skusi na kupienie biszkoptów w sklepie! Lepiej wybrać jabłko, a jak będzie więcej czasu, to biszkopty upiec w domu. Często czytam „chemia i cukier jest wszędzie, nie unikniemy tego”. A tu proszę – kolejny przykład na wyeliminowanie cukru rafinowanego i syropu glukozowo-fruktozowego w diecie dziecka. Jeśli zwrócimy uwagę na etykiety jogurtów, soczków i innych przekąsek to naprawdę sporo da się uniknąć i mimo wszechobecnej chemii mamy wybór. Mówienie, że chemia jest wszędzie i zapychanie dzieciaków biszkoptami, danonkami i soczkami to wymówka – droga na skróty! Zamień sklepowe na domowe ❤

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: