Ciasto z czerwoną fasolą dla dzieci BLW
Domowe brownie z czerwoną fasolą to pyszne, czekoladowe ciacho i świetny sposób na wykorzystanie czerwonej fasoli. Zapewniam, że nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście. Czary mary, prawda? W końcu stworzyłam idealny przepis na brownie bez mąki! Nie ukrywam, że zrobiłam kilkanaście wersji z różnymi dodatkami i dzięki temu, dzisiaj poznasz przepis na najlepsze ciasto z fasolą na świecie! W końcu po wielu próbach i eksperymentach udało mi się zmontować ciasto, które jemy z ochotą, zapominając o tym, że głównym składnikiem jest czerwona fasola. Lila nie ma problemu, zjada każdą wersję, mniej lub bardziej słodką. Musisz upiec brownie z fasoli. Ja już się od niego uzależniłam!
Ciasto z czerwoną fasolą
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 30 g płatków owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżeczki sody
Wykonanie
- Czerwoną fasolę wyciągamy z puszki i płuczemy wodą na sitku. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego!
Na zdjęciach są różne ciasta, bo składniki wrzucam na oko i piekę w różnych blaszkach. Dlatego raz wychodzi wysokie, raz płaskie. Czasami dodaję więcej kakao i jest ciemniejsze – baaaardziej czekoladowe.
W sezonie truskawkowym często dodajemy truskawki Dzięki temu ciasto jest smaczniejsze i jeszcze lepiej wygląda.