Ciasto z czerwoną fasolą dla dzieci BLW

Domowe brownie z czerwoną fasolą to pyszne, czekoladowe ciacho i świetny sposób na wykorzystanie czerwonej fasoli. Zapewniam, że nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście.  Czary mary, prawda? W końcu stworzyłam idealny przepis na brownie bez mąki! Nie ukrywam, że zrobiłam kilkanaście wersji z różnymi dodatkami i dzięki temu, dzisiaj poznasz przepis na najlepsze ciasto z fasolą na świecie! W końcu po wielu próbach i eksperymentach udało mi się zmontować ciasto, które jemy z ochotą, zapominając o tym, że głównym składnikiem jest czerwona fasola. Lila nie ma problemu, zjada każdą wersję, mniej lub bardziej słodką. Musisz upiec brownie z fasoli. Ja już się od niego uzależniłam!

ciasto z fasoli

Ciasto z czerwoną fasolą

Składniki
 

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki sody

Wykonanie

  • Czerwoną fasolę wyciągamy z puszki i płuczemy wodą na sitku. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego!

Na zdjęciach są różne ciasta, bo składniki wrzucam na oko i piekę w różnych blaszkach. Dlatego raz wychodzi wysokie,  raz płaskie. Czasami dodaję więcej kakao i jest ciemniejsze – baaaardziej czekoladowe.

W sezonie truskawkowym często dodajemy truskawki smile Dzięki temu ciasto jest smaczniejsze i jeszcze lepiej wygląda.