Domowe ciasteczka z dynią
Domowe ciasteczka z dynią przypominają mi serię batoników Dobra Kaloria. Akurat nie ma w ofercie takiego smaku więc zachęcam do eksperymentu w domu. Podane składniki możesz potraktować jako bazę. Jeśli przyprawisz ciasteczka imbirem, cynamonem, dodasz wiórków kokosowych to na pewno zyskają na smaku.
Przepis na domowe ciasteczka z dynią
Domowe ciasteczka z dynią
Składniki
- 40 g płatków owsianych górskich
- 40 g nerkowców
- 60 g puree z dyni
- 4 daktyle
Polewa:
- około 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Nerkowce i daktyle moczymy w gorącej wodzie około 5 minut.
- Płatki owsiane miksujemy na pył. Dodajemy pozostałe składniki i znowu miksujemy. Przygotowaną masę wkładamy do lodówki i w tym czasie robimy rozpuszczamy w garnku czekoladę.
- Z masy robimy kulki, spłaszczamy i nakładamy czekoladę.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Chcesz więcej przepisów na zdrowe i pyszne słodkości, które dzieci naprawdę lubią?
📘 Zamów książkę „Domowe Słodycze” – znajdziesz w niej sprawdzone receptury bez białego cukru, sztucznych dodatków i wyrzutów sumienia.
👉 To słodycze, które możesz podać codziennie.
👉 To smaki, które dzieci zapamiętają na długo.
👉 To krok w stronę lepszego odżywiania – bez walki i bez nudy.
Daj znać czy zachęciłam Cię do przygotowania ciasteczek z dynią. Jeśli już upieczesz dynię do zupy, to pamiętaj, że warto odłożyć kilka łyżek puree i przygotować też pyszny deser.