Domowe ciasteczka z dynią
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy „weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. Akurat z tym się zgodzę. Ta bestia jest naprawdę fotogeniczna no i cudownie sprawdza się jako jesienna dekoracja kuchni. W tym roku mam zamiar zrobić z dyni i jabłek duże zapasy dżemu. Już widzę jak zimą będziemy zajadać się owsianką z dodatkiem pysznego musu dyniowego. Jestem pewna, że nie raz otworzymy też słoiczek do naleśników, placków, jaglanki lub ryżu. Jestem też przekonana, że pokochasz te ciasteczka z dynią nie tylko za smak, ale i szybkość przygotowania. Jeśli lubicie takie surowe smakołyki bez pieczenia, to koniecznie zerknij na domowe kulki z marchewką – to jedne z moich ulubionych kulek mocy.
Domowe ciasteczka z dynią przypominają mi serię batoników Dobra Kaloria. Akurat nie ma w ofercie takiego smaku więc zachęcam do eksperymentu w domu. Podane składniki możesz potraktować jako bazę. Jeśli przyprawisz ciasteczka imbirem, cynamonem, dodasz wiórków kokosowych to na pewno zyskają na smaku.
Przepis na domowe ciasteczka z dynią
Domowe ciasteczka z dynią
Składniki
- 40 g płatków owsianych górskich
- 40 g nerkowców
- 60 g puree z dyni
- 4 daktyle
Polewa:
- około 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Nerkowce i daktyle moczymy w gorącej wodzie około 5 minut.
- Płatki owsiane miksujemy na pył. Dodajemy pozostałe składniki i znowu miksujemy. Przygotowaną masę wkładamy do lodówki i w tym czasie robimy rozpuszczamy w garnku czekoladę.
- Z masy robimy kulki, spłaszczamy i nakładamy czekoladę.
- Podajemy z owocami.
Wskazówki
Jak zrobić puree z dyni? Dynię hokkaido dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy na plastry. Pokrojoną dynię przekładamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu miksujemy na puree.
Daj znać czy zachęciłam Cię do przygotowania ciasteczek z dynią. Jeśli już upieczesz dynię do zupy, to pamiętaj, że warto odłożyć kilka łyżek puree i przygotować też pyszny deser.